Al fresco

Koffiezetten al fresco is -naast de koffiekan– één van de meest eenvoudige manieren om koffie te zetten. Al fresco is Italiaans voor ‘in de kou’ of ‘in de buitenlucht’ en geeft precies aan hoe deze manier van koffiezetten ooit ontstaan is: buiten boven een vuurtje.

Koffie al fresco

Wat heb je nodig voor een koffie al fresco? Een steelpan, een maatbeker en een zeefje. Meet met de maatbeker de gewenste hoeveelheid water af (plus wat extra voor de absorptie), doe dit in de steelpan en zet deze op het vuur. Voeg vlak voordat het water begint te koken de gemalen koffie toe. Vuistregel is 10 eetlepels per liter water. Gebruik een medium of iets grovere maling. Bij een fijne maling zal er in elk kopje wat koffiedik achterblijven.

Haal direct na het toevoegen van de koffie het pannetje van het vuur en begin gelijk te roeren. Laat het geheel eerst zo’n 4 minuten rusten (3 minuten bij een fijne maling) voordat je het met een zeefje in de kopjes kan schenken.