Koffie en bloeddruk

Mensen met een hoge bloeddruk vragen zich vaak af of koffie drinken hier invloed op heeft. Een groot deel van de Nederlanders drinkt dagelijks een bakje koffie. Maar als je een hoge bloeddruk hebt, dan vraag je jezelf wel af of je nog wel koffie kan drinken. Sommige koffiedrinkers zeggen dat je koffie beter kan mijden als je een hoge bloeddruk hebt. Maar wat is het effect op je bloeddruk als je koffie drinkt?

Koffie en hoge bloeddrukRelatie koffie en bloeddruk

Als je voor het eerst een kopje koffie neemt dan stijgt de bloeddruk door cafeïne. Cafeïne is een stofje waardoor we ons opgewekt en wakker gaan voelen. Het stofje ontstaat door het branden van de koffiebonen. Als we voor het eerst cafeïne binnen krijgen, dan reageert ons lichaam hier sterk op. Heel even schiet de bloeddruk iets omhoog, maar niet extreem veel hoger dan normaal. Al snel wordt de hoge bloeddruk door ons lichaam opgevangen en herstelt deze weer naar de normale waarde. Er is dus zeker weten een verband tussen een hoge bloeddruk en koffie. Alleen is dit niet zo gevaarlijk dat je geen koffie meer mag drinken bij een hoge bloeddruk.

De reactie van een hoge bloeddruk bij cafeïne gebeurd vooral bij koffiedrinkers die niet vaak koffie drinken. Het is belangrijk om regelmatig koffie te drinken om deze reactie te voorkomen. Door twee à vier kopjes koffie per dag te drinken merkt u al snel dat de hoge bloeddruk reactie verdwijnt. U voorkomt zo een schrik reactie van het lichaam doordat uw lichaam gewend is aan cafeïne. Dokters adviseren patiënten met een hoge bloeddruk wel om niet teveel kopjes koffie te drinken. Als u meer dan vier kopjes koffie per dag drinkt, dan krijgt u wel last van een hogere bloeddruk. Beperk het dus altijd tot maximaal vier kopjes koffie per dag om uw bloeddruk op pijl te houden.

Wil je er toch zeker van zijn dat je bloeddruk op pijl blijft tijdens het koffie drinken? Kies dan voor koffie zonder cafeïne. Cafeïne is namelijk de stof die ervoor zorgt dat de bloeddruk iets verhoogt wordt. Als je ervoor kiest om koffie te drinken zonder cafeïne, dan merk je helemaal niets van het effect van koffie. Dit is natuurlijk nog beter voor je bloeddruk; vooral als je al een hoge bloeddruk hebt. Als je geen hoge bloeddruk hebt, dan kan je gewoon blijven koffie drinken. Sommige wetenschappers denken wel dat het de bloeddruk op algemeen niveau iets verhoogd. Alleen is dit effect zo klein dat het eigenlijk niet noemenswaardig is. Mocht je dus niets mankeren, dan is er geen enkele reden om je kopje koffie te laten staan. Mits je regelmatig koffie drinkt en je lichaam dus gewend is geraakt aan het cafeïne effect.

Koffie en hart- en vaatziekten

Ondanks dat de bloeddruk door het koffie drinken iets verhoogt zorgt het niet voor hart- en vaatziekten. Lange tijd dacht men dat je last kon krijgen van hart- en vaatziekten waaronder een hoge bloeddruk door koffie drinken. Na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er nauwelijks een effect lijkt te zijn door het drinken van koffie. De uitslagen vielen alleen hoog uit doordat er veel rokers onder de koffiedrinkers zaten. Toen deze resultaten gefilterd werden bleek zelfs dat er een kleinere kans is op hart- en vaatziekte door het regelmatig drinken van koffie. Dit is gebleken uit een onderzoek waarbij de doelgroep van niet rokers twee tot drie keer per dag een kopje koffie dronken.

De eindconclusie is dus dat koffie de bloeddruk iets verhoogd, maar dat het drinken van koffie veilig genoeg is voor patiënten met een hoge bloeddruk. Mocht je toch twijfelen dan kan je altijd nog kiezen voor koffie zonder cafeïne. Je weet dan zeker dat het drinken van koffie de bloeddruk niet verhoogd.