Koffie en cholesterol

Koffie heeft effect op je cholesterolgehalte. Er is veel onduidelijkheid over koffie en cholesterol. Iedere dag beginnen miljoenen mensen wereldwijd met een kopje koffie. Dit is voor velen een manier om de dag goed te kunnen starten. De meeste mensen denken bij koffie niet meteen aan een hoog cholesterol, maar er wordt wel steeds meer onderzoek naar de invloed van koffie op je gezondheid gedaan. Koffie is van invloed op onze gezondheid, meer dan we denken. Meestal wordt er gedacht, koffie is goed, het houdt ons wakker en we kunnen ons beter concentreren, maar koffie zorgt er ook voor dat het cholesterol verhoogd wordt en dat is nadelig!

Bereiding van koffie

Koffie en cholesterolJe kunt koffie op twee manieren bereiden, namelijk gefilterd en ongefilterd. Veel mensen drinken koffie uit een koffiezetapparaat waarbij een filter wordt gebruikt. Ook drinken veel mensen koffie uit een Senseo apparaat of een kopje koffie in bijvoorbeeld een restaurant, waar de bereiding op diverse manieren gebeurt. Ongefilterde koffie is koffie die niet is gefilterd en dan kun je denken aan Espresso, Turkse koffie of koffie die bestaat uit poeder met kokend water (oploskoffie). Bij ongefilterde koffie is het zo dat de oliën niet weg gefilterd worden. De vetten hebben hierdoor invloed op je totale cholesterolwaarden. Het gaat hierbij met name over de stoffen cafestol en kahweol. Deze kunnen van invloed zijn op een verhoging van je LDL cholesterol en triglyceriden. De invloed is echter niet meteen groot. Je hebt namelijk vijf of meer bakken van de ongefilterde koffie per dag nodig om een verhoging van de cholesterolwaarden vast te kunnen stellen. Het is aan te raden om alleen maar gefilterde koffie te drinken.

Hart- en vaatziekten

Het is niet helemaal duidelijk wat het effect is van koffie op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Deze ziekten worden namelijk veroorzaakt door diverse factoren. Hierbij kun je denken aan genen, slechte voeding, weinig bewegen, roken, overgewicht, drinken en ook stress. Het drinken van ongefilterde koffie heeft daarom maar een kleine invloed op de gezondheid. Het is echter wel vastgesteld dat teveel cafeïne voor een toename kan zorgen van stress. Stress kan weer een negatieve invloed hebben op de bloeddruk enz. Dus een teveel aan cafeïne is nadelig voor je gezondheid.

Koffie en energie

Veel mensen drinken koffie om op gang te komen of ze nemen het tegen een energiedip. Ze hebben cafeïne nodig om goed te kunnen functioneren. Het stofje cafeïne in de koffie heeft namelijk invloed op je zenuwstelsel. Het stimuleert je alertheid en je kunt je ook beter concentreren. Als je gewoon zo nu en dan wat koffie drinkt is er niets aan de hand, maar je moet er niet teveel van nemen. Meer dan vier bekers koffie per dag kan zorgen voor klachten. Je kunt klachten krijgen bij overmatig cafeïnegebruik, zoals slapeloosheid, erg prikkelbaar zijn, last hebben van nervositeit en maagpijn. Het beste kun je niet teveel koffie drinken zodat het geen invloed kan hebben op je gezondheid. Zorg er voor dat je af en toe een kopje koffie neemt als je dat lekker vindt en wissel het af met andere drank en sapjes. Koffie kun je dus wel gebruiken om wakker te worden en alert te worden, maar het moet niet zo zijn dat je de hele dag koffie drinkt en hierdoor beter kunt werken.