Koffie en hoofdpijn: een verband?

Koffiedrinkers vragen zich vaak af of er een verband bestaat tussen het drinken van koffie en hoofdpijn. Sommige koffiedrinkers hebben namelijk last van chronische hoofdpijn. Het is de vraag of koffie hiervan de oorzaak is of dat er toch een andere oorzaak achter de hoofdpijn zit?

Koffie en hoofdpijnIn koffie zit cafeïne, een stof die ervoor zorgt dat er een bittere smaak aan koffie zit. De stof zorgt niet alleen voor de smaak van koffie, maar ook voor een opwekkend effect. Hierdoor voelen we ons na een sterke kop koffie al snel wakker en fit. We worden gestimuleerd om weer actief aan de slag te gaan. Dit is de reden waarom we regelmatig een kopje koffie achterover slaan op het werk. We krijgen zo weer energie om een vermoeiende maandag door te komen.

Oorzaak koffie en hoofdpijn

Cafeïne heeft zeker weten pluspunten, maar ook minpunten. Ons lichaam raakt namelijk al snel gewend aan het opwekkende stofje in ons kopje koffie. Als je iedere dag graag een kopje koffie drinkt, dan wil je lichaam dit in het weekend ook. Regelmatig drinken koffiedrinkers doordeweeks een stuk meer koffie dan in het weekend. In het weekend slaap je misschien langer uit en heb je minder behoefte aan koffie. Toch heeft je lichaam zeker wel behoefte aan cafeïne. Doordat je geen cafeïne binnen krijgt kan je last krijgen van slaap, maar ook van hoofdpijn. Weinig koffie drinken kan dus zeker weten zorgen voor chronische hoofdpijn.

Heb je als koffiedrinker last van hoofdpijn in het weekend? Probeer eens bij te houden hoeveel koffie je doordeweeks drinkt. Als je dit aantal in het weekend doortrekt, dan kan je hoofdpijn ineens weg zijn. Je kan chronische hoofdpijn voorkomen door tijdens werkdagen minder koffie te drinken. Je lichaam leert zo te wennen aan een bepaalde hoeveelheid cafeïne. Je merkt zo dat de hoofdpijn minder wordt en je gewoon een bakje koffie kan drinken zonder chronische hoofdpijn. Koffie en hoofdpijn hoeven dus niet per se samen te gaan.

Bij het branden van koffiebonen is het mogelijk om de cafeïne uit de bonen te halen. Je krijgt dan de speciale decafé koffie waarbij er geen cafeïne meer inzit. Je kan dan nog gewoon genieten van een kopje koffie zonder de bijwerkingen van cafeïne. Alleen beweren sommige kenners wel dat dit geen echte koffie is. Ondanks dat de smaak vrijwel hetzelfde is missen ze het opwekkende effect dat een kopje koffie ons lichaam geeft. Je kan dan het beste gewoon minderen met koffiedrinken en genieten van ieder vers kopje koffie.

Koffie en hoofdpijn verminderen

Ondanks dat koffie en hoofdpijn een oorzaak-gevolg relatie lijken te hebben is er ook een aanwijzing dat koffie kan helpen om hoofdpijn te verminderen. Dit heeft niets met een verslaving te maken, maar is zelfs wetenschappelijk bewezen. Als je last hebt van hoofdpijn, dan kan je een sterk kopje zwarte koffie nemen. Cafeïne zorgt namelijk voor een vernauwing van de bloedvaten. Door de vernauwing neemt de druk van je hoofd af en verdwijnt de hoofdpijn. Een kopje koffie kan zelfs verlichting bieden bij een migraine aanval. Ondanks dat cafeïne vaak door artsen wordt vermeden wordt er nu juist gezegd dat een kopje koffie geen kwaad kan. Het is alleen belangrijk dat je niet overdrijft met het gebruik van koffie. Alleen dan kan je juist last krijgen van hoofdpijn. Volgens een Britse wetenschapper helpt de koffie zelfs het kortetermijngeheugen op gang. Zo merk je een dubbel effect bij het drinken van een kopje koffie.