Koffieverslaving

KoffieverslavingSommige mensen kunnen niet aan de dag beginnen zonder eerst koffie te hebben gedronken. Dit noemen we een koffieverslaving. In welk rijtje hoort de koffieverslaving thuis? We kunnen deze verslaving plaatsen bij de cafeïneverslavingen en bij de chocoladeverslavingen, want we verlangen er echt naar en worden chagrijnig als we deze stof niet binnen krijgen. Als je lijdt aan een overmatig gebruik van koffie, dan zorgt dat voor een koffieverslaving. Je hebt hierbij het idee dat je altijd een bepaald aantal koppen koffie moet drinken voordat je goed kunt functioneren en voordat je je echt fit voelt. Een heel belangrijk feit: de omgeving heeft van deze verslaving geen last. Je kunt misschien wel wat chagrijnig zijn in de ochtend, of niet functioneren voordat je koffie hebt gedronken, maar daar blijft het bij. Als je zelf een koffieverslaving hebt, kan dat voor jou wel lastig zijn. Je kunt hoofdpijn krijgen als je het aantal koppen koffie dat je gewend bent te drinken niet op hebt. Nog een nadeel is dat veel mensen pas goed wakker zijn als zij een aantal koppen koffie gedronken hebben.

Koffieverslaving

Bij de koffieverslaving gaat het over de verslavende stof cafeïne die zich in de koffie bevindt. Het is een wit poeder en heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Je kunt koffie op veel plaatsen krijgen en je kunt het drinken omdat je het gezellig vindt, je hebt hier geen anderen voor nodig, alleen je kop koffie. Je kunt koffie met en zonder cafeïne kopen en drinken. Teveel koffie heeft invloed op de gezondheid. Je kunt gemiddeld drie koppen koffie per dag drinken zonder enkel risico. Maar mensen met hartproblemen moeten geen of nauwelijks koffie drinken. Dit komt omdat de hartslag kan versnellen na het drinken van koffie. De cafeïne zorgt er voor dat de bloeddruk wordt verhoogd en hartpatiënten kunnen beter cafeïnevrije koffie nuttigen. Ook belangrijk om te weten: door de cafeïne in de koffie wordt de kans op botontkalking groter.

Symptomen koffieverslaving

Als je last hebt van een koffieverslaving dan kun je last hebben van irritatie, moe zijn en je rusteloos voelen als je geen koffie op hebt. Op het moment dat iemand er aan gewend is om veel koffie te drinken, en dan ineens stopt, dan zal diegene ontwenningsverschijnselen krijgen. Een voorbeeld hiervan is hoofdpijn. Wil je van de koffieverslaving af komen? Dit kan.

  • Ga rustig door met koffie drinken maar stap geleidelijk over op de cafeïnevrije koffie.
  • Sla iedere keer je tweede kopje over. Doe wat langer met je eerste kopje.
  • Geniet intens van je eerste kop koffie, de tweede kun je dan achterwege laten, want dat is puur een gewoonte.
  • Je kunt in plaats van koffie wat anders nemen zoals water of een sapje.

Te veel koffie drinken is niet goed voor je. Merk jij dat je niet zonder koffie kunt? Of word je chagrijnig wanneer je even geen koffie hebt? Dan kun je wel eens te maken hebben met koffieverslaving. Probeer er dan vanaf te komen want geen enkele verslaving is goed voor je. Sommige mensen merken het meteen omdat ze hoofdpijn krijgen als zij even geen koffie op hebben. Maak hier daarom gebruik van deze tips en gebruik de weetjes om te zorgen dat je geen koffieverslaving gaat ontwikkelen of wanneer je er een hebt ontwikkeld, er vanaf gaat komen.