Koffie

Koffie… Bijna iedereen drinkt het, meerdere kopjes per dag. Maar wat is koffie nu eigenlijk precies? Waar komt het vandaan, hoe is het ontstaan, hoe wordt het verbouwd en hoe is het zo populair geworden?

Koffie is een warme drank bereid uit gebrande zaden, ook wel koffiebonen genoemd, van de koffie plant. Koffiebonen zijn de zaden van de bessen die groeien aan de koffieplant in meer dan 70 landen. Door het gehalte aan cafeïne kan het drankje een stimulerend effect hebben op ons lichaam.

Populaire drank

KoffieWe staan er nooit bij stil, maar die zwarte vloeistof ’s ochtends in je kopje is een opmerkelijk iets. Het zwarte goud is de meest populaire drank op aarde na water. Volgens de Wereldvoedselbank, zijn niet minder dan 500 miljoen mensen direct of indirect betrokken bij de wereldwijde handel ervan. Het is daarmee de meest verhandelde grondstof op de planeet na aardolie. Toch weten de meeste mensen niet precies wat dit spul is, en weten daardoor ook niet precies hoe je de beste kop koffie bereidt.

Iedereen herkent wel een gebrande koffieboon, maar tenzij je hebt gewoond of gereisd in een koffieproducerend land, is de kans groot dat je een koffieplant niet herkent als je hem ziet. Een cultiverende plant wordt kort gesnoeid, maar in het wild kan een koffieplant hoger dan 9 meter groeien. De plant is bedekt met donker-groen, wasachtige bladeren die tegenover elkaar groeien in tweetallen.

De bessen groeien aan de takken van de plant. Na de bloei van de geurige witte bloesem, duurt het bijna een jaar voor een kers begint te rijpen. Omdat de plant in een continue cyclus groeit, is het niet ongebruikelijk om aan één plant tegelijkertijd zowel bloesem te zien, als groene vruchten en rijpe vruchten.

Koffieplanten kunnen ongeveer 20 tot 30 jaar oud worden en zijn in staat om te groeien in een breed scala aan klimaten, zolang er maar geen hevige schommeling in temperatuur optreden. De plant vertoeft het liefst in een rijke bodem en bij milde temperaturen, met veelvuldige regen en lichte zon.

De perfecte kop koffie

Mensen in de koffiewereld praten veel over de ‘zaad-tot-kop-keten’, een schijnbaar onoverkomelijke reeks evenementen van het uitzetten van de planten tot het serveren van koffie, die allen tesamen bepalen of je kopje troost hemels smaakt of juist naar poep.

Denk bijvoorbeeld aan het planten, de langdurige verzorging van de planten, de hoogte en de kwaliteit van de grond, het klimaat, de zorg die wordt besteed aan het oogsten, de zorgvuldigheid van de verwerking, het proces van de bonen malen, de lange exportreis, de kwaliteit van de koffieautomaat en de competentie van de barista. Voor de perfecte kop dienen al deze stappen perfect te zijn.

Het vinden van een goede kop koffie kan moeilijk zijn, en het vinden van de perfecte kop zelfs vrijwel onmogelijk. De enorme hoeveelheid merken, stijlen, certificeringen, etiketten en bereidingsmethoden maken het des te verwarrender. Op deze site vindt je alvast een aantal tips die je kunnen helpen bij het bereiden van een heerlijke kopje.