Koffie geschiedenis

Koffie kent een lange geschiedenis. De koffie geschiedenis begint ergens tussen 575 en 850. Men vermoedt dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meegenomen op hun reis naar Arabië. Andere koffie geschiedenis kenners menen dat de Arabische soefi’s, een mystieke islamitische sekte, de koffiezaden mee terugnamen van hun invallen uit Ethiopië. Literatuur bevestigt dat de soefi grootmeester Ali ben Omar al Shadili hiervoor verantwoordelijk was. De Arabier Al Shadili vestigde een klooster in de Jemenitische havenstad Mokka (Al Mokha), waarna hij bekend raakte met koffie en dit later meenam naar Arabië. Al snel kreeg men in de gaten dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte.

Net als over het ontstaan van koffie is er veel discussie geweest over de eerste toepassing van koffie. Men weet van geschriften van Europese ontdekkingsreizigers en botanici dat de Ethiopiërs in die tijd op rauwe koffiebonen kauwden. Ook werden de koffiebonen toen al gemalen, maar in plaats van het te mengen met water werd het met dierlijk vet gemengd. Hiervan draaide men vervolgens balletjes, die dienden als energiebron tijdens verre reizen. Ook is bekend dat er vroeger wijn werd gemaakt van het sap van koffiebessen. De wijn kreeg de naam quahwah, welke later ook werd gebruikt voor de koffiedrank zoals we die nu kennen.

Koffie werd aanvankelijk alleen gebruikt als onderdeel van een godsdienstige plechtigheid of op medisch advies. Het werd voor de meest vreemde kwaaltjes voorgeschreven, van jicht tot nierstenen.

Rol Nederland in koffie geschiedenis

Koffie geschiedenisDe koffie geschiedenis is hiermee nog niet op zijn eind. Nadat het koffiedrinken gemeengoed werd in Arabië, verspreidde koffie zich naar landen als Egypte, Syrië, Perzië en Turkije. Pas tegen het eind van de 16e eeuw kreeg men in Europa lucht van koffie. De Venetianen waren de eersten die met de Arabieren begonnen te handelen in koffie. Daarna zagen ook de Nederlanders al snel brood in de koffiehandel. Een Nederlandse koopman slaagde erin om een koffieplant uit Mekka te stelen, en hiermee te experimenteren op de Oost-Indische kolonie Java. Al snel werden koffieplantages opgezet op Sumatra, Timor, Bali en Celebes. De echte Europese doorbraak van koffie kwam door de schenking van een koffieplant in 1715 door de Amsterdamse burgemeester aan Lodewijk XIV. Hierdoor werd Frankrijk in die periode de grootste koffieproducent en –verbruiker.

Jaren later raakte koffie wijdverspreid over vele gebieden over de wereld. De kolonisten en missionarissen waren de grote verspreiders van koffie. Vele koffiehuizen zijn in die tijd opgericht, waar vooral de elite genoot van de lekkere drank. Langzamerhand is koffie steeds belangrijker geworden. Vandaag de dag is koffie na petroleum het belangrijkste handelsproduct ter wereld.