De keuze van koffiebonen is erg persoonlijk

De echte koffieliefhebber gebruikt uitsluitend koffiebonen omdat bonen verser zijn dan gemalen koffie. Koffie gezet van net gemalen koffiebonen is intenser van smaak. Er zijn diverse koffiezetapparaten die geschikt zijn voor bonenkoffie. Deze apparaten hebben een koffiebonenopslag die de koffie per kopje malen.

Arabica en Robusta bonen

Een barista zal dus altijd kiezen voor koffiebonen. Niet alleen voor de versheid, maar ook om de sterkte te kunnen bepalen. Hoe fijner de bonen worden gemalen hoe krachtiger de smaak. Een onderscheid wordt gemaakt in Arabica en Robusta koffiebonen. De smaak van Arabica is zoeter en milder in smaak. Robusta heeft een sterke bittere smaak. Er is ook een combinatie van Arabica en Robusta koffiebonen mogelijk.

Koffie zwart of met melk?

Het is dan ook niet mogelijk om de lekkerste koffiebonen te kiezen omdat het erg persoonlijk is. Ook is van belang voor welke soort koffie de bonen gebruikt worden. Betreft het een espresso, doppio of ristretto dan betreft het pure koffie zonder toevoeging. Anders is het met koffie waar melk aan wordt toegevoegd, zoals een cappuccino, flat white, café latte, macchiato of cortado. Verder kennen we nog de americano en de lungo. Voor de koffiesoorten waarbij weinig water wordt toegevoegd is de Arabica koffieboon het meest geschikt.

Volgens de Bestekoop wijzer 2021 scoren de Gaggia Koffiebonen Arabica en Gran Maestro Italiano Koffiebonen hoog op de ranglijst van Arabica koffiebonen. Voor de gemengde koffiebonen van Arabica en Robusta scoren vooral L’OR Espresso Onyx Koffiebonen en Lavazza Gran Crema Espresso Koffiebonen. Elk merk heeft zijn specifieke smaak en aroma, maar ook de manier van koffiezetten is bepalend voor de keuze. Bedenk wel dat de hoge kwaliteit bonen een behoorlijk prijskaartje heeft. De koffiebonen zijn te koop bij de goede koffiewinkels of bij Koffiecentrale.nl.

De bewaartijd van koffiebonen is drie tot vier weken. Koffiebonen dienen wel vacuüm bewaard te worden. Nederlanders drinken vooral Douwe Egberts koffie. Douwe Egberts gebruikt zowel Arabica als Robusta bonen.