Direct Trade koffie

Wat is Direct Trade koffie

Direct Trade wordt rechtstreeks (direct) bij koffieboeren ingekocht. Tussenhandelaren of organisaties die een keurmerk voeren worden dus als schakel ‘overgeslagen’.

Waarom Direct Trade

Direct Trade logoDirect Trade koffie heeft als voordeel dat de koffiebrander (in Nederland) rechtstreeks contact heeft met de boer/plantage waar de koffie verbouwd, geoogst en verwerkt wordt. Zo krijgen ook kleine koffieboeren een kans; zij kunnen namelijk vaak geen Fair Trade accreditering krijgen omdat ze niet bij een koffie coöperatie zijn aangesloten. Ook gaat een deel van de omzet bij Fair Trade koffie naar de organisatie die de kwaliteit van het keurmerk waarborgt.

The Guardian stelt daarnaast dat het minimumloon waar een Fair Trade keurmerk voor staat, alleen geldt voor de coöperatie, en niet voor de kleinschalige boer onderaan de koffieketen.

Wat is “beter”: Direct Trade of Fair Trade

Bij Direct Trade is het moeilijker voor de consument om een ‘harde’ garantie te krijgen dat de koffie ‘eerlijk’ is. Het voordeel van Direct Trade is daarentegen dat het overslaan van tussenhandel en keurmerk organisatie, ervoor zorgt dat er marge overblijft voor de koffieboer en -brander die rechtstreeks contact met elkaar hebben. Het gaat hierbij om een 1-op-1 relatie waarbij onderling vertrouwen heel belangrijk is. Wat echt ‘beter’ is, kan dus niet zwart-wit gesteld worden; beide systemen hebben voor- en nadelen!