Koffie drinken

Voor sommige mensen is koffie drinken niets meer dan een dagelijkse gewoonte waar men eigenlijk niet bij stilstaat. Voor de echte koffie-liefhebber is koffie drinken echter een compleet ritueel. Dit begint al met het uitzoeken van de juiste koffiebonen.

Voordat je verder leest, is het leuk om eerst de volgende 10 feitjes over koffie te leren:

1. Koffie kan je dood worden.
Maar alleen als je 80 tot 100 kopjes in korte tijd drinkt, volgens experts. Probeer het maar niet…

2. Koffie kan goed voor je zijn.
Onderzoeken tonen aan dat de meeste antioxidanten die mensen binnen krijgen, komen via de inname van koffie. Enkele kopjes koffie per dag drinken is dus goed voor je. Waar ook veel antioxidanten inzitten zijn: zwarte thee, bananen, rozijnen en mais.

3. Koffie verhoogt het vrouwelijk libido.
Althans, dan van ratten. Bij mensen werkt het alleen, bij vrouwen die normaal gesproken niet of zelden koffie drinken. Toch leuk om te weten.

4. Koffie kan pijnstillend werken.
Normale doses cafeïne – ongeveer gelijk aan 2 kopjes koffie – kan spierpijn, bijvoorbeeld veroorzaakt door sporten, verminderen. Dit is wetenschappelijk onderzocht. Alleen is het onderzoek wel gedaan bij mensen die niet regelmatig koffie drinken.

5. Koffie kan je inderdaad de hele nacht wakker laten liggen.
Gezondheidsdeskundigen adviseren om vanaf 6 uur voor het slapen gaan geen koffie meer te drinken.

6. Cafeïnevrije koffie bevat ook cafeïne!
Onderzoek wijst uit dat wanneer je 5 tot 10 kopjes cafeïnevrije koffie drinkt, dan krijg je net zoveel cafeïne binnen als bij 1 tot 2 kopjes normale koffie.

7. Voor het ontrekken van cafeïne aan koffie worden chemicaliën gebruikt.
Hierbij worden de koffiebonen gestoomd, zodat de cafeïne uit de poriën van de koffieboon wordt geperst. Vervolgens worden de bonen gewassen met een organisch oplosmiddel genaamd dichloormethaan.

8. De bittere smaak van koffie wordt niet veroorzaakt door cafeïne.
Maar met name door de antioxidanten in de koffie.

9. Goede koffie is grotendeels afhankelijk van het branden en het zetten.
Een groot deel van de smaak van koffie wordt bepaald tijdens het branden en zetten van de koffie. Tijdens het branden komen de oliën vrij die opgesloten zitten in de boon. Hoe meer olie er vrijkomt hoe sterker de smaak. Bij het zetten wordt er meer cafeïne onttrokken aan de koffie als het langer in contact komt met het water. Normale filterkoffie bevat daarom meer cafeïne dan espresso. Donker gebrande bonen resulteren ook in meer cafeïne.

10. Koffie is ontdenkt door geiten.
De mythe gaat dat koffie ooit is ontdekt doordat de kudde geiten van een herder in Afrika hem de hele nacht wakker hebben gehouden nadat ze zichzelf te goed hadden gedaan aan rode koffiebessen.