Koffie malen

Koffie malen kun je het beste zelf doen. Een goede koffiemolen is van zeer groot belang bij koffie malen. Grofheid en gelijkmatigheid van de maling is belangrijk. Er zijn verschillende soorten koffiemolens te koop.

Maar allereerst: hoe moeten de koffiebonen gemalen worden? Dit is erg belangrijk. De juiste maling hangt af van de soort koffie die je wilt gaan zetten. Oefening baart kunst; alleen door veel uit te proberen en te proeven kom je erachter wat de juiste maling is. Hier enkele basisregels:

  • Voor espresso hoort de maling zo fijn mogelijk te zijn;
  • Voor gewone koffie kunnen de koffiebonen grover gemalen worden;
  • Vind je de koffie te slap? Probeer dan een fijnere maling, zodat het water meer tijd nodig heeft om door de koffie geperst te worden;
  • Is de koffie te sterk of te bitter? Stel de maling dan grover in.

Koffie malen met een handmolen

HandmolenGedurende lange tijd maalde men de koffie zelf thuis met een handmolen. Dit zijn (vaak houten) vierkante molentjes met een geringe inhoud. Er kan vaak niet meer in dan voor één pot koffie. Deze handmolens zijn relatief goedkoop. Het malen zelf is echter een tijdrovende klus.

Het resultaat van deze molens is echter zeer goed. Met name de gelijkmatigheid van de maling is uitstekend. De maling kan worden ingesteld, van grof tot medium tot fijn. Kwalitatief goede handmolens worden geproduceerd door o.a. PeDe, DeVe, Armin Trosser, Zassenhaus, Lehnartz, KyM en Peugeot.

Turkse koffiemolens

Turkse koffiemolenDe échte koffieguru heeft thuis een Turkse koffiemolen. Dit wordt ook wel de koning van de koffiemolens genoemd. In Turkije en het Midden-Oosten is dit type molen zeer gebruikelijk. Het zijn hoge molens, gemaakt van koper en brons en daardoor vaak zwaar. Onder de afschroefbare dop zitten de koffiebonen. De gemalen bonen komen onderin de molen terecht. Ook dit opvangreservoir kan men losschroeven. Turkse koffie dient zéér fijn te worden gemalen, iets dat een Turkse koffiemolen als geen ander kan.

De maalgradatie van de koffie kan worden ingesteld door de stelschroef bovenop de molen aan te passen.

Elektrische koffiemolens

Koffie malen elektrische koffiemolenEr zijn verschillende types elektrische koffiemolens te koop. Het oudere type bevat nog propellermesjes. Deze mesjes ‘slaan’ als het ware de koffiebonen stuk. Deze molens hebben twee grote nadelen. Ten eerste is de gelijkmatigheid van het maalresultaat erg slecht, wat resulteert in slechte koffie. Grotere brokken koffie gaan namelijk verloren doordat het water er niet echt in door kan dringen, terwijl de fijnere deeltjes te snel verzadigen en voor een bittere smaak kunnen zorgen. Ten tweede kan men de molen telkens maar voor korte tijd aanzetten, om te voorkomen dat de koffiebonen verschroeien door oververhitting.

De echte barista heeft een molen met metalen maalschijven. Maar ook metalen schijven zijn er in soorten. Vaak is goedkoop toch duurkoop. Koffiemolens met goedkope maalstenen leveren niet altijd het gewenste resultaat. De meeste elektrische koffiemolens vermalen de koffiebonen met een opvallende goede gelijkmatigheid. Ondanks dat ze vaak veel lawaai maken, is het zeker waard te investeren in een goede molen. De meeste van deze molens hebben een draaischijf of -knop waarmee de gewenste maalgradatie kan worden ingesteld. Experimenteer hiermee tot je het gewenste resultaat hebt gevonden.

Koffiemolen met doseersysteemBepaalde koffiemolens met metalen schijven hebben een espresso doseersysteem, waarbij je de filterhouder met filter van de espresso machine onder de molen kunt houden. Het filter wordt vervolgens automatisch gevuld tot de gewenste hoeveelheid. Dit voorkomt geknoei met schepjes of maatbekertjes, én je hoeft niet méér te malen dan strikt noodzakelijk, waardoor de koffie altijd gegarandeerd vers gemalen is!