Cafetière

Koffiezetten met een cafetière is relatief eenvoudig. Voordeel van een cafetière boven bijvoorbeeld koffie zetten al fresco of met een koffiekan, is dat je geen apart zeefje nodig hebt. De beste maling voor deze manier van koffie maken is medium. Is dit niet voorhanden dan is een fijnere maling ook mogelijk maar dan dient de zettijd ingekort te worden.

Werking van een cafetière

CafetièreZorg allereerst dat de glazen cafetière warm en droog is. Doe als eerste de droge gemalen koffie in de cafetière. Ga hierbij uit van gemiddeld 10 eetlepels koffie per liter water. Schenk nu water dat net tegen de kook aan zit of net gekookt heeft over de koffie.

Roer het geheel vervolgens goed door. Zet nu de zuiger met het deksel op de cilinder. Laat de koffie vervolgens circa 4 minuten trekken, iets korter (3 minuten) bij een fijne maling. Druk vervolgens langzaam de zuiger naar beneden zodat de koffiegruis achterblijft op de bodem. Serveer tenslotte de koffie zo snel mogelijk.

Waar je wel op moet letten bij een cafetière is dat deze niet zo eenvoudig is schoon te maken. Het koffiedik kan namelijk vast gaan zitten in het zeefje of aan de randen. Zorg daarom dat het geheel na elk gebruik goed schoon gemaakt wordt omdat achtergebleven koffieresten anders voor een ranzige smaak zullen zorgen bij de volgende keer koffiezetten.