Espressopotje

Het espressopotje is in Italië in vrijwel elk huishouden wel te vinden. Ook in Nederland is het espressopotje vrij bekend. De ‘echte’ espressopotjes dragen de naam Moka Express van de firma Bialetti. Alfonso Bialetti was de uitvinder van het espressopotje. Deze achthoekige potjes zijn in verschillende maten verkrijgbaar: vanaf 1-kops formaat tot potten voor 18 kopjes.

Werking espressopotje

EspressopotjeKoffiezetten met een espressopotje is vrij eenvoudig. Eerst vul je het onderste gedeelte met water, net tot aan het drukventiel. Vervolgens plaats je het trechtervormige filterbakje en vul je dit geheel met zeer fijn gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar zorg er wel voor dat het goed verdeeld wordt. Schroef nu het bovenste gedeelte stevig op het onderste gedeelte. Zorg ervoor dat je het geheel goed rechtop houdt.

Plaats het geheel nu op een laag pitje. Als het water begint te koken, zal het via de filter met koffie opstijgen naar het bovenste gedeelte, waar het opgevangen wordt. Zodra het water –hoorbaar- begint te borrelen haal je het espressopotje gelijk van het vuur.

De standaard espressopotjes hebben als nadeel dat ze van aluminium zijn gemaakt en daardoor kunnen gaan reageren met de koffiezuren, wat de smaak natuurlijk niet ten goede komt. Wil je best wat meer geld uitgeven, koop dan een duurder model van roestvrij staal. Let er op dat je de aluminium modellen niet met zeep kunt afwassen maar alleen met warm water.