Napolitaan

De Napolitaan of Napolitaanse omkeerpot is een Franse uitvinding, ondanks dat de Italianen ook menen dat ze hem hebben uitgevonden. In Frankrijk wordt de Napolitaan café filtre genoemd. In feite is de Napolitaan ook een filterapparaat, omdat na het omkeren het water door de koffie filtert. Vooral voor het zetten van kleine hoeveelheden koffie is de Napolitaan zeer geschikt.

NapolitaanDe Napolitaan bestaat uit twee cilinders die je op elkaar schroeft, met een filterplaatje ertussen waar de koffie in gaat. Één van de cilinders heeft een schenktuit. Voor het koffiezetten vul je de cilinder zonder tuit met water. Hierboven op plaats je de filter, die je met koffiemaalsel vult. Nu schroef je de andere cilinder hier op, waarna je het geheel op een laag tot middellaag pitje kunt zetten. Wacht tot het water kookt. Nu haal je de Napolitaan van het vuur en wacht je een paar tellen, waarna je hem om kunt keren. In circa drie minuten is het water door de koffie gefilterd en klaar om ingeschonken te worden.

Helaas is de Napolitaan niet overal verkrijgbaar en zijn er weinig mensen die hem gebruiken. Dit heeft ook te maken met het gebruik ervan, wat niet heel eenvoudig is. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar elk type maling gebruiken. Alleen grovere malingen zijn geschikt. Ook is het vaak lastig om vast te stellen of het water de juiste temperatuur heeft om de Napolitaan om te kunnen keren.

Ga je een Napolitaan kopen, zorg dan dat je een stevig exemplaar kiest, liefst van roestvrij staal. De handgrepen kunnen het beste van plastic zijn, zodat je je niet verbrandt. Let er op dat het filterplaatje kleine gaatjes heeft. Bij grotere perforaties is de kans groter dat er koffiegruis doorheen valt.