Percolator

De percolator heeft vele jaren lang een vast onderdeel van de meeste huishoudens uitgemaakt. De ouderwetse types stonden op een pitje van het fornuis, terwijl de meer moderne percolators op elektriciteit werken. De percolator is begin 20ste eeuw uitgevonden.

Werking percolator

PercolatorDe percolator bestaat uit een metalen kan met hierin een hol metalen buisje. Daarop past een geperforeerd koffiebakje met een eveneens geperforeerd dekseltje. Het werkingsprincipe komt in grote lijnen overeen met die van het espressopotje. De kan wordt gevuld met koud water. Daar bovenop plaats je het koffiebakje, die je vult met gemalen koffie. Hierboven op plaats je het geperforeerde dekseltje, en tenslotte het grote deksel. Wanneer het water aan de kook raakt, stroomt het door het holle buisje omhoog en vloeit het door het geperforeerde dekseltje en door de koffie.

Het water loopt dan door de koffie en druppelt terug naar de bodem van de kan. Hier zit het verschil met het espressopotje; waarbij de koffie bovenin wordt opgevangen. Zorg ervoor dat de koffie slechts één maal door het buisje naar boven stroomt en dus niet nog een keer door het koffiedik wordt geleid.

Voor deze manier van koffiezetten gebruik je het beste een medium maling. Op één liter water heb je ongeveer 10 eetlepels koffie nodig. Gebruik de percolator niet om de koffie warm te houden; dit kun je beter met een thermoskan doen.