Slow coffee

De term slow coffee heeft betrekking op de tijdsduur die de zettechniek vergt. Slow coffee is de laatste tijd enorm in opkomst. Het betekent even de tijd nemen voor een bijzondere kop koffie.

Slow coffee lijkt veel op de ouderwetse filterkoffie zoals we die allemaal wel kennen. In die zin is deze zetmethode dan ook niks nieuws onder de zon. De slow coffee is echter herontdekt door de jonge en nieuwste generatie van koffie-inkopers en –liefhebbers.

Chemex slow coffeeDe ‘stroming’ slow coffee is in opkomst gekomen omdat deze nieuwe rebelse generatie koffie-experts ontdekte dat de ‘snelle’ techniek van espresso maken en vergelijkbare koffiezetmethodes niet voor elke koffiesoort geschikt bleek te zijn. Met name spannende frisse en fruitige koffiesoorten zijn minder geschikt voor espresso omdat deze zetmethode frisse smaken dermate versterkt dat de aangename frisheid omslaat naar een zeer onaangename zuurheid.

Daar waar je een shot espresso in pakweg 25 seconden zet, neemt een kopje slow coffee maken gemiddeld 3 tot 5 minuten in beslag. Net als een ‘ouderwets’ snelfilter (what’s in a name…) wordt bij slow coffee heet water op versgemalen koffie in een filter geschonken. Langzaam druppelt het hete (niet kokende!) water door het koffiemaalsel, waardoor alle spannende en frisse smaken van de koffie opgenomen worden.

Er zijn een aantal fabrikanten die tools voor slow coffee op de markt zetten. De bekendste zijn Chemex, Aeropress en Syphon.

Een leuke videorapportage over slow coffee: