Snelfilter

De meest populaire en gebruikelijke manier van koffie zetten is met een snelfilter. Hierbij gebruik je een papieren filter. Het verhitte water sijpelt door de gemalen koffie in de filter en vult zo langzaam de kan die onder de filter staat. Koffiezetten met een snelfilter lukt het best met een middelfijn gemalen koffieboon.

Er zijn zowel handmatige filterapparaten, als éénkops-filters en elektrische filtermachines. Groot voordeel van koffie zetten met een snelfilter is dat (de naam zegt het al) het weinig tijd kost. Daarnaast is er weinig apparatuur voor nodig en is het een manier van zetten waar weinig ‘geknoei’ bij komt kijken.

snelfilterJe kunt zowel papieren filters gebruiken als een permanent filter. Waarbij een papieren filter qua smaak de voorkeur heeft omdat een permanent filter kan dichtslibben waardoor de koffie een smerige smaak krijgt. Vuistregel is dat je minstens 50% van de filtercapaciteit moet gebruiken. Anders wordt de koffielaag te dun en zal het water er te snel doorheen stromen wat de smaak van de koffie niet ten goede zal komen.

Eigenlijk is de welbekende Senseo van Philips ook een koffie machine waarbij de filtermethode wordt toegepast. Nadeel van een Senseo is dat je veel materiaal (filter) verspilt en dat het vrij duur is. Bovendien kun je geen grote hoeveelheden zetten. Dit is gelijk ook weer een voordeel: voor een vlug kopje koffie is de Senseo zeer geschikt.