Vacuümpot

De vacuümpot is uitgevonden rond 1840 door een ingenieur uit Schotland, Robert Napier. Tegenwoordig wordt de vacuümpot ook wel Conakan genoemd, naar de belangrijkste fabrikant van de vacuümpot.

Koffiezetten met een vacuümpot is een pure attractie. Dit elegante apparaat maakt gebruik van infusie (weken) in plaats van filtratie.

Vacuümpot
Hoe zet je koffie met een Conakan? Vul eerst de onderste kom met heet water. Zet nu de bovenste kom hier bovenop, samen met de stijgbuis en de plug die hierin past. Zet de vacuümpot nu aan (deze kan zowel met een spiritusbrander zijn uitgerust of met elektriciteit). Doe nu koffiemaalsel in de bovenste kom (ca. 10 eetlepels per liter water). Als het water begint te koken, stroomt het door de stijgbuis omhoog naar de bovenste kom. Als het meeste water is opgestegen zet je de vacuümpot uit. Roer het koffiemengsel even door met een lepel en laat het geheel daarna rusten. De lucht in de onderste kom koelt nu af en krimpt (wanneer lucht afkoelt krimpt het). Hierdoor ontstaat er een vacuüm, waardoor de vloeibare koffie teruggezogen wordt in de onderste kom, en het koffiedik achterblijft in de bovenste kom. Nu kun je het geheel weer uit elkaar halen en de koffie serveren.

Koffiezetten met een vacuümpot is zo leuk en interessant, dat het vooral ideaal is om koffie aan tafel te zetten, als afsluiter van een etentje. Nadeel van de vacuümpot is dat de kommen erg breekbaar zijn en moeilijk schoon te maken. Ook duurt het koffiezetten vrij lang. Maar de echte koffie liefhebber heeft dat er zeker voor over…