De invloed van koffie op sportprestaties

Koffie en sportprestatiesEr zijn wereldwijd erg veel mensen die veel koffie drinken, zouden zij dat allemaal doen zodat ze beter presteren tijdens het sporten? Nee, dat is niet zo. Sommige mensen drinken koffie omdat het een gewoonte is geworden. Op kantoor drinkt iedereen koffie, dus zij ook. Andere mensen nuttigen koffie omdat zij het lekker vinden of omdat ze wakker willen blijven (en hierdoor beter kunnen presteren op het werk). Maar bij het sporten werkt het dus ook zo dat wanneer je koffie gaat drinken dat je beter kunt presteren tijdens het sporten. Je vraagt je misschien af hoe dat precies in elkaar zit en hoeveel koffie je dan nodig hebt om betere sportprestaties neer te zetten. Daar geven we je in dit artikel meer informatie over zodat je weet hoe dit in elkaar zit. Je kunt het dan altijd zelf proberen of jij met een paar bekers koffie op ook beter kunt presteren tijdens het sporten. Lees het artikel daarom rustig door en wie weet worden jouw prestaties ook verhoogd als je meer koffie drinkt voordat je gaat sporten.

Veel mensen drinken koffie

Drink je graag koffie en ben je een echte sporter? Dan ben je natuurlijk ook benieuwd wat de invloed is van koffie op je sportprestaties. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van koffie op de sportprestaties en hieruit komt naar voren dat de cafeïne in de koffie wordt gezien als een ergogeen lichamelijke prestaties tijdens het sporten kan verhogen.

Hoe worden de sportprestaties verhoogd met koffie?

Door koffie te drinken krijg je cafeïne binnen. Cafeïne zou de aanmaak van adrenaline stimuleren. Hierdoor zou de energieaanmaak verhoogd worden en het verbetert ook de bloedstroom van het hart en naar de spieren. Dit zou er voor kunnen zorgen dat je minder vermoeid bent. Cafeïne heeft invloed op de mate van inspanning, maar ook op de pijn en de energie die je hebt. Hierdoor kun je door de inname van koffie beter presteren tijdens het sporten omdat het kan leiden tot verhoogde prestaties.

Hoelang werkt de koffie bij de sportprestaties?

Op het moment dat de cafeïne wordt ingenomen merk je nog niet meteen iets. Het effect is namelijk pas merkbaar na ongeveer 20 minuten. Daarna gaat het lichaam beetje bij beetje de cafeïne afbreken en hierdoor neemt ook de werking geleidelijk af. Er kan gezegd worden dat na ongeveer vier uur de helft van de hoeveelheid cafeïne is afgebroken. Nu vraag je je misschien af hoeveel koffie je lichaam nodig heeft om de sportprestaties te verbeteren. Het is belangrijk dat wanneer je je prestaties wilt verbeteren dat je dan (minimaal) een uur van tevoren een hoeveelheid van drie mg per kg lichaamsgewicht consumeert. Als je 60 kg weegt dan is dat dus 180 mg cafeïne, dit betekent twee kopjes koffie drinken.

Weetjes over koffie en sport

  • De duurinspanningen met een lage intensiteit, waarbij je kunt denken aan hardlopen of fietsen, worden verbeterd door de cafeïne tijdens de tijdproefprestaties. Mensen raken hierdoor minder snel uitgeput.
  • Er zijn aanwijzingen dat mensen die koffie drinken voor het sporten minder last hebben van spierpijn, zeer waarschijnlijk door de cafeïne inname.
  • Bij de kortdurende intensieve lichaamsbeweging kan cafeïne de prestaties verbeteren van bijvoorbeeld korte sprints.
  • Uit onderzoek blijkt dat andere cafeïne houdende dranken een vergelijkbaar effect kunnen hebben op de sportprestaties als koffie.