Koffie en acne

De relatie van koffie en acne wordt regelmatig onderzocht. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen veel meer koffie drinken dan tieners. Als we koffie en thee drinken dan wordt hierdoor de productie van cortisol bevorderd. Dit staat ook wel bekend als een stresshormoon en dat komt vrij bij iedere vorm van stress. De hormonale onevenwichtigheden die hierdoor ontstaan dragen bij aan acne bij volwassenen. Acne is voor veel mensen een vervelende aandoening. Mensen gaan zich hierdoor schamen maar waarom? We kunnen er niet altijd wat aan doen, ook mensen die geen koffie drinken kunnen namelijk te maken krijgen met acne. Er zijn echter wel factoren die de kans kunnen verkleinen. Sommige mensen hebben veel aanleg voor acne, anderen niet.

Stress vermijden

Koffie en acneKoffie drinken heeft invloed op onze hormonen en we kunnen stress ontwikkelen. Als je minder kans wilt hebben op acne dan is het van belang om stress te vermijden. Maar er zijn ook mensen die juist veel koffie drinken omdat ze te maken hebben met stress. Dit heeft dan een negatieve invloed op elkaar. Je wilt misschien koffie drinken om alert te blijven, anderen hebben je misschien nodig in een stressvolle situatie, maar koffie is niet de oplossing. Je wordt van koffie wel alert en je zou je beter kunnen concentreren, maar het zorgt er ook voor dat het cholesterol hoger wordt en dan voelen we ons gejaagder. Dit is dus niet goed want dit levert stress op en dat verhoogt ook de kans op acne weer. Maar het is niet zo dat als je koffie drinkt dat je dan meer kans hebt op acne. Het is wel zo dat als het hormonale evenwicht uit balans raakt dit kan bijdragen aan het ontstaan van acne, maar ook mensen die geen koffie drinken kunnen er mee te maken krijgen.

Koffie en acne verminderen

Als je veel last hebt van acne en je drinkt veel koffie, dan zou je de koffie eens weg kunnen laten of kunnen verminderen. De kans is dan aanwezig dat de acne minder wordt, maar dit hangt ook samen met andere factoren. Sommige mensen kunnen gewoon veel koffie drinken en hebben geen of nauwelijks last van acne. Anderen drinken geen koffie en hebben volop last van acne. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat komt, maar het heeft ook met je genen te maken. Het kan zijn dat je ouders veel last hebben gehad vroeger van acne en dan is er een grotere kans dat jij ook meer aanleg hiervoor hebt.

Wel of geen koffie?

De vraag of je nu wel of geen koffie moet drinken als je acne hebt, kun je zelf het beste beantwoorden. Je kunt het een tijdje zonder koffie proberen en als je dan merkt dat de acne minder wordt dan heb je hier wat mee gewonnen. Maar let dan ook goed op welke andere dingen je hebt veranderd, want het is allemaal van invloed op elkaar. Het is goed dat je dus zelf gaat kijken hoe jouw lichaam hier op reageert. Koffie kan voor velen een oplossing zijn bij stress om even te ontspannen en wakker te blijven, maar het kan ook samen met andere factoren acne bevorderen. Het ligt dus echt aan jouw lichaam hoe je hier op zult reageren.