Koffie en afvallen

Koffie en afvallen: koffie is zeer controversieel als het gaat om gewichtsverlies. Sommigen beweren dat het je helpt bij afvallen, anderen claimen dat het je dieet alleen maar in de weg staat. De waarheid ligt in het midden; koffie kan zowel positieve als negatieve effecten op gewichtsverlies hebben; afhankelijk van de manier van consumptie en andere factoren.

Hoe koffie je dieet kan versterken

Koffie en afvallenKoffie bevat cafeïne; een stimulant. Het stelt je in staat om alerter te worden en om je actiever te maken, wat uiteindelijk zal leiden tot gewichtsverlies. Bovendien functioneert koffie als een milde eetlustremmer. Het drinken van koffie tijdens de middag of na het diner kan helpen om het verlangen naar snacks of snoep te verminderen, doordat het je maag vult en je eetlust wordt onderdrukt, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.

Koffie stimuleert bovendien je stofwisseling (metabolisme) doordat je thermogenese (de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt om warmte en energie op te wekken) wordt verhoogt. Het gaat hier echter slechts om een kleine verhoging en er zijn nog geen studies geweest die hebben kunnen aantonen dat dit een heel groot effect heeft op gewichtsverlies.

Koffie wordt vaak gezien als vochtafdrijvend, maar studies hebben laten zien dat het drinken van koffie in gemiddelde hoeveelheden niet leidt tot het verminderen van het vochtniveau in je lichaam. Sterker nog, het drinken van koffie verhoogt je vochtinname even veel als het drinken van water; goed nieuws voor diegenen die van koffie houden maar niet zoveel van water.

Hoewel koffie soms verantwoordelijk wordt gehouden voor het verhogen van de insulineresistentie; wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes; hebben recente studies aangetoond dat koffie op zichzelf niet de oorzaak is van insulineresistentie. Het is meestal de suiker die we in onze koffie doen die hiervoor zorgt; evenals andere ongezonde levenskeuzes die we maken. Er zijn ook wetenschappers die beweren dat koffie -bron van antioxidanten- juist de insulinegevoeligheid verhoogt; hoewel dit nog niet officieel wetenschappelijk is aangetoond.

Hoe koffie je dieet kan schaden

Wanneer je te veel koffie drinkt, dan kan de cafeïne ervoor zorgen dat je stressniveau wordt verhoogt wat kan leiden tot overmatig eten. Ook kan het slapeloosheid veroorzaken, wat wederom de inname van calorieën kan verhogen. Daarnaast bevat koffie andere chemische stoffen die de productie van cortison en adrenaline in je lichaam stimuleren. Deze stofjes verhogen de mate van stress die je in je lichaam ervaart, en specifiek wordt cortisone ook wel gelinkt aan een toename van buikvet; wat meer gezondheidsproblemen oplevert dan vet in andere gebieden op het lichaam.

Koffie en afvallenKoffie zelf bevat zeer weinig calorieën en geen vet, maar mensen drinken het maar zelden zonder er iets aan toe te voegen. Zelfs een vleugje zoete siroop kan al calorieën toevoegen aan een kopje koffie, en een aantal van de meer romige en uitgebreide koffievarianten bevatten mogelijk evenveel calorieën als een complete maaltijd. Melk en room bevatten bovendien veel verzadigd vet, wat niet alleen calorieën toevoegt maar ook slecht voor je gezondheid kan zijn. Te veel verzadigd vet kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Kortom: de effecten van koffie op gewichtsverlies zijn onvoldoende om ervoor te zorgen dat je aanzienlijk aankomt of juist afvalt. Het beste advies is om indien gewenst koffie met mate te consumeren en je bewust te zijn van de effecten die het op je lichaam kan hebben en er op die manier je voordeel mee te doen.