Koffie en Alzheimer

Veel mensen zijn dol op koffie en zijn dan ook benieuwd naar de relatie tussen koffie en Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. Er is onderzoek naar gedaan waaruit naar voren komt dat tussen de 50-70% van de mensen met dementie Alzheimer heeft. Er zijn diverse epidemiologische onderzoeken gedaan en deze wijzen er op dat jarenlange regelmatige consumptie van koffie kan leiden tot een verlaagde kans op Alzheimer, zeker bij ouderen. De relatie tussen koffie en Alzheimer is gunstig, zeker voor het ontstaan van de ziekte.

Onderzoeken koffie en Alzheimer

Koffie en AlzheimerTussen 1990 en 2002 is er gekeken naar het verband tussen koffie en Alzheimer aan de hand van vier onderzoeken. Daaruit is naar voren gekomen dat koffie duidelijk een beschermende werking heeft. De afgelopen jaren zijn er ook nog steeds onderzoeken gedaan naar het verband van koffie en Alzheimer. Er werden bijvoorbeeld bij een onderzoek 1409 personen tussen 65 en 79 jaar onderzocht en zij werden 21 jaar gevolgd. Daaruit kwam naar voren dat de koffieconsumptie op middelbare leeftijd geassocieerd werd met een lager risico op Alzheimer en dementie bij ouderen. De laagste kans, met 65% lager, kwam voor onder mensen die drie tot vijf kopjes per dag dronken.

Koffiebestanddelen

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, ook naar andere koffiebestanddelen welke een rol kunnen spelen bij een gunstig effect van koffie op het risico op Alzheimer. Er zijn daarbij ook dierproeven gedaan. Daaruit blijkt dat trigonelline mogelijk over neurobeschermende eigenschappen beschikt en dat hierdoor een achteruitgang van het geheugen voorkomen kan worden. Dan is er nog een ander onderzoek waarbij er is gekeken naar de polyfenol-antioxidant ferulazuur in koffie. Dit is via het drinkwater aan muizen toegediend. Dit stofje zou je beschermen tegen een cognitieve achteruitgang. Onder andere het spatieel en werkgeheugen. Het onderdrukt ontstekingen en ook voorkomt dit het verlies van acetylcholine uit de hersenschors – drie factoren die de ziekte kenmerken. De laatste tijd worden er nog veel onderzoeken gedaan naar de relatie tussen koffie en Alzheimer.

Uitkomsten onderzoeken

Door de uitkomsten van de onderzoeken die hier nu staan beschreven zullen veel mensen een positieve relatie leggen tussen koffie en Alzheimer. De kans om Alzheimer te krijgen is namelijk lager als je koffie blijft drinken. Voor veel mensen kan dat een reden zijn dat als ze wat ouder worden dat ze gewoon koffie blijven drinken. Maar koffie heeft voor bepaalde ziekten voordelen en bij andere ziekten alleen nadelen. Daarbij is het van belang een afweging te maken en te kijken naar je eigen gezondheid. Als je namelijk weet waar je zelf aan lijdt, dan kun je bekijken wat de effecten zijn van koffie op je eigen gezondheid. Houd dit altijd goed in de gaten en dan kun je zelf bekijken wat het risico voor jou is als je gaat kijken naar de relatie tussen koffie en Alzheimer. Sommige mensen krijgen er al vroeg mee te maken, anderen niet of pas in een later stadium.