Koffie en borstvoeding

Het drinken van een kopje koffie hoort bij onze dagelijkse routine. Na de geboorte van een kleintje heb je vooral de behoefte aan een kopje koffie. De gebroken nachten zorgen ervoor dat je overdag vaak moe bent. Met een cafeïne shot zorg je ervoor dat je de dag weer kan doorkomen. Het is alleen de vraag wat voor een effect koffie drinken heeft op het geven van borstvoeding. Je kleintje krijgt tenslotte dezelfde voedingstoffen binnen. Kan je dus wel een kopje koffie drinken als je borstvoeding geeft?

Het effect van koffie drinken op het geven van borstvoeding

Koffie en borstvoedingAlles wat je eet heeft invloed op de samenstelling van borstvoeding. Net als tijdens je zwangerschap geef je zo een gedeelte van je voeding door aan je baby. Als je een kopje koffie drinkt dan krijgt je baby dus ook cafeïne binnen. Als eerste is het belangrijk om te weten dat cafeïne geen schadelijke stof is. Het is voor je baby dus absoluut niet schadelijk om een beetje cafeïne binnen te krijgen. Het stofje zorgt er misschien voor dat je opgewekt bent en een stuk alerter dan voorheen. Maar het is niet schadelijk als je cafeïne binnenkrijgt. Toch wordt er wel geadviseerd om de cafeïne-inname niet te overdrijven. Als je minder dan 750 ml koffie per dag drinkt, dan heeft de cafeïne geen invloed op het geven van borstvoeding. Je kan dus gewoon de ochtend beginnen met een kopje koffie.

Cafeïne is een stof die niet alleen in koffie zit. Zo komt de stof ook voor in sommige frisdranken en medicijnen. Het is belangrijk om uit te zoeken hoeveel cafeïne je op een dag binnenkrijgt bij het geven van borstvoeding. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken zodat je tijdens het geven van borstvoeding niet teveel cafeïne aan je kind geeft. Naast wat er wordt voorgeschreven is het wel heel persoonlijk hoeveel koffie er uiteindelijk in je borstvoeding terecht komt. Sommige moeders geven moedermelk met meer cafeïne vergeleken met andere moeders terwijl ze hetzelfde aantal kopjes koffie gegeven hebben. Het kan dus goed dat je kindje als nog teveel cafeïne binnenkrijgt tijdens het geven van borstvoeding. Als je twijfelt dan kan je er altijd voor kiezen om minder koffie te drinken of om koffie zonder cafeïne te drinken.

Effect cafeïne op baby

Koffie en borstvoeding: als je koffie drinkt tijdens het geven van borstvoeding, dan vraag je jezelf misschien af wat het effect is van een kopje koffie op je baby? Zoals al eerder aangegeven is de cafeïne in een kopje koffie absoluut niet schadelijk. Alleen heeft cafeïne wel hetzelfde effect op een baby als op jezelf. Het kan dus gebeuren dat door het stofje in de moedermelk een baby wakker blijft. Je baby komt moeilijk in slaap en blijft tot zeer laat actief. Als je baby hier last van heeft, dan kan je kijken naar je cafeïne gebruik. Het is overigens niet zo dat het alleen door de koffie kan komen. Door hormonen kan je een grote behoefte hebben aan chocolade. Hierin zit een identieke stof als cafeïne alleen met de naam theobromine. Het eten van veel chocolade kan dus eerder zorgen voor slaapproblemen van je pasgeboren kindje vergeleken met koffie.

Een paar kopjes koffie op een dag heeft dus bijna geen effect op het geven van borstvoeding. Mocht je toch problemen ondervinden met de activiteit van je kindje, dan kan je kijken naar de rest van je voedingspatroon. Misschien eet je teveel chocolade of andere cafeïne houdende drankjes. Uiteraard kan je ook nog experimenteren met koffie zonder cafeïne om het effect op je pasgeboren kindje enigszins te beperken.