Koffie en kinderen

Veel mensen denken dat kinderen geen koffie drinken, maar er zijn kinderen die koffie erg lekker vinden. Maar is koffie gezond voor kinderen? Als er naar het voedingsadvies wordt gekeken van de Schijf van Vijf dan kan gezegd worden dat koffie zonder suiker en melk past binnen de adviezen in een gezond eetpatroon. Koffie heeft een eigen voedingsadvies, dit is gebaseerd op de cafeïne die zich hierin bevindt. Voor koffie gelden een aantal regels. Vier kopjes per dag of minder mag voor volwassenen. Voor kinderen onder de dertien jaar geldt: geen koffie! Maximaal een kopje koffie per dag geldt voor kinderen tussen de 13 en de 18 jaar.

Zwanger en koffie

Als je zwanger bent is het beter om weinig of beter nog helemaal geen koffie te drinken. Je mag maximaal een kopje koffie per dag drinken als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft. Als je graag koffie drinkt dan kun je dit rustig afbouwen met cafeïnevrije koffie. Deze koffie is echter niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat ongeveer 2-4 milligram cafeïne. In een gewoon kopje koffie zit ongeveer 85 mg. Dat scheelt dus enorm veel cafeïne!

Is koffie gezond voor kinderen?

Koffie en kinderenHet kan zijn dat je kinderen graag koffie drinken. Het is dan van belang dat je er op let dat zij niet teveel koffie drinken. Sommige ouders laten de kinderen geen koffie drinken, vanwege de hoeveelheid cafeïne. Maar kinderen vanaf 13 jaar mogen een kopje koffie drinken per dag. Het is geen moeten, het is prima als zij het niet doen, maar wanneer ze het lekker vinden kun je het op deze manier met hen afspreken. Het is beter dat ze geen koffie drinken voordat ze naar bed gaan omdat ze hierdoor extra alert worden en niet goed in slaap kunnen vallen.

Let op met koffie bij kinderen

Als kinderen koffie echt heel lekker vinden zullen ze proberen om af en toe een slokje koffie te nemen wanneer je koffie hebt. Zorg er voor dat kinderen onder de dertien jaar helemaal geen koffie drinken, ook niet af en toe een slokje. Het is beter voor het lichaam om geen cafeïne binnen te krijgen. Door cafeïne worden zij namelijk extra druk en alert. Dit zorgt ervoor dat zij moeilijk in slaap komen. Kortom: onder de dertien geen koffie, ook geen slokje!

Onderzoeken

Er zijn nog niet zoveel onderzoeken gehouden over de invloed van koffie op kinderen. Maar wat wel bekend is, is dat koffie voor kinderen onder de dertien jaar niet goed is. Kinderen vanaf dertien jaar mogen een kopje koffie per dag, maar het belangrijkste is dat je weet dat er veel cafeïne in koffie zit en dit is niet goed voor kinderen. Ben er als ouder daarom alert op of je kinderen wel of geen koffie drinken en als zij af en toe toch een slokje nemen, houd het dan beperkt. Maak er afspraken over met je kind. Je kinderen kunnen beter een sapje nuttigen dan koffie. Als ze eenmaal gewend zijn aan koffie en het lekker vinden kunnen ze een koffieverslaving ontwikkelen omdat ze “niet zonder kunnen”. Dit moet bij kinderen in elk geval voorkomen worden!