Koffie en Parkinson

De koffieliefhebbers zijn natuurlijk benieuwd wat de relatie is van koffie drinken en het krijgen of verlagen van het risico van bepaalde ziekten. Er kan daarom ook gekeken worden naar de relatie tussen koffie en Parkinson. Parkinson staat bekend als een neurodegeneratieve aandoening. Bijna 1,2 miljoen mensen in Europa zouden hiermee te maken hebben. Ieder jaar komen daar 75.000 mensen bij. Meestal krijgen mensen na de 60 jaar hiermee te maken, maar sommige mensen krijgen er ook al eerder mee te maken. Kenmerken die horen bij Parkinson zijn bijvoorbeeld vertraging in bewegingen, trillen als je in rust bent, spierstijfheid en evenwichtsverlies.

Onderzoeken

Koffie en ParkinsonEr zijn verschillende onderzoeken gehouden naar koffie en Parkinson. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het ontstaan van de ziekte wordt verminderd of wordt vertraagd als mensen koffie drinken. Maar bij vrouwen is er nog veel onduidelijkheid over de cafeïne en de hormoonbehandeling. Er is in 1968 al onderzoek gedaan naar mensen die geen koffie drinken en mensen die wel getroffen zijn door de ziekte. Er zijn nog meer onderzoeken gedaan, ook in Spanje, Zweden en Duitsland. Daar werd een omgekeerd verband waargenomen tussen de koffie en Parkinson. Er is een verschil op te merken tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de relatie tussen koffie en Parkinson. Er zijn 77.713 vrouwen onderzocht die gedurende 18 jaar werden gevolgd. Daaruit komt naar voren dat koffie vrouwen, die geen postmenopauzale hormonen gebruikten, even goed beschermde tegen Parkinson als mannen. Als de vrouwen oestrogenen namen dan kwam er uit het onderzoek naar voren dat het risico op Parkinson gelijk was aan mannen in geval van lage koffieconsumptie.

Relatie koffie en Parkinson, werkingsmechanisme

Er is ook gekeken naar een werkingsmechanisme afgeleid voor de preventieve rol van cafeïne bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Daaruit is naar voren gekomen dat lage doses cafeïne de adenosine A2A-receptoren blokkeren, die zich met dopaminergische D2-receptoren bevinden in het striatum. Het gaat hier over het gebied in de hersenen dat betrokken is bij de regeling van de locomotie en beweging waar de dopaminergische neurontransmissie bij mensen met de ziekte van Parkinson drastisch is beperkt. Er is ook een onderzoek gedaan bij ratten en muizen. Daaruit komt naar voren dat cafeïne de symptomen van Parkinson bestrijdt en het vergroot de werking van de klassieke behandeling van Parkinson.

Drink jij veel koffie?

Als Parkinson in je familie voorkomt dan ben je wellicht zeker geïnteresseerd in de relatie tussen koffie en Parkinson. Er worden nog steeds onderzoeken naar gedaan. Houd goed in de gaten hoeveel je drinkt. Het is niet goed om teveel koffie te drinken, maar af en toe een kopje koffie kan geen kwaad. Sommige mensen drinken het liefst de hele dag door koffie, maar ben je er van bewust dat koffie drinken ook beter eens afgewisseld kan worden met een andere drank zodat je lichaam niet de hele dag hetzelfde krijgt te verwerken. Variatie is van belang, dat geldt ook bij voeding. Als je van alles een beetje neemt is de kans dat je er ziek van wordt niet zo groot. Je kunt het risico van een aantal ziekten hierdoor zelf beperken.