Koffie en slaap

Koffie en slaap hebben meer met elkaar te maken dan wij denken. Sommige mensen verwerken koffie in twee uur, anderen doen er twaalf uur over. Dit komt omdat sommige mensen meer afbraakenzymen hebben, waar zij de cafeïne mee af kunnen breken, dan anderen.

Koffie en slaap: ongevoelig?

Een hoogleraar voedingsleer genaamd Martijn Katan zegt dat er ook mensen zijn die vrijwel ongevoelig zijn voor cafeïne. Hij geeft aan dat dat geldt voor ongeveer een op de vijfentwintig mensen. Zij blijken na de inname van de cafeïne wel iets later in slaap te vallen, maar dit is slechts een paar minuten. De wetenschap kan volgens hem de verschillen in gevoeligheid voor cafeïne nog niet helemaal verklaren. Er zal hierbij een combinatie van factoren een rol spelen.

Rokers en niet rokers

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat rokers beter tegen cafeïne kunnen dan niet rokers. Dit kan verklaard worden doordat de enzymen die giftige stoffen uit sigaretten afbreken, dezelfde zijn als die cafeïne afbreken. Mensen hebben in de lever verschillende soorten afbraakenzymen. Van alle soorten liggen er kleine hoeveelheden klaar. Deze worden bij gemaakt op het moment dat de stoffen het lichaam binnenkomen. De rokers hebben hierdoor dus meer enzymen tot hun beschikking om de cafeïne af te breken.

Scherp houden

Koffie en slaapKoffie zou je heel scherp houden. Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat jonge mannelijke koffiedrinkers meer beweeglijker zaad produceren dan mannen die geen koffie drinken. Dit zou dus betekenen dat als je wilt gaan slapen dat je erg alert bent en niet goed in slaap kunt komen omdat je door de koffie scherp wordt gehouden. Als je moeilijk in slaap valt dan is het advies dat je dan geen koffie gaat drinken voordat je naar bed gaat. Sommige mensen drinken om acht uur de laatste koffie omdat zij dan wel goed kunnen slapen. Anderen drinken misschien na zeven uur niks meer. Maar het kan ook zijn dat je om tien uur nog koffie neemt en pas later naar bed gaat. Het heeft dus ook te maken met je leefpatroon en hoe laat je gaat slapen. Sommige mensen kunnen er wel goed tegen om met koffie op naar bed te gaan en slapen snel, anderen kunnen er niet goed tegen en liggen dan uren wakker. Let er daarom goed op hoe jij reageert op die kop koffie. Als je merkt dat je er niet tegen kunt, drink dan geen koffie als je goed en snel wilt slapen.

Alert blijven

Koffie wordt vaak gedronken door mensen zodat ze meer alert zijn en zich beter kunnen concentreren. De Franse schrijver Honore de Balzac (1799-1850) zou meer dan vijftig kopjes koffie per dag drinken zodat hij beter kon schrijven. Door deze gewoonte was hij dus langer wakker en kon hij beter werken. Maar of dat bij iedereen zo is, is de vraag. Kijk hoe jij reageert op koffie. Ontspannen is een goede manier om daarna lekker in slaap te vallen. Ontdek daarom zelf hoe je het beste in slaap kunt vallen en wanneer jij je laatste kopje koffie kunt drinken. Als je graag koffie drinkt wil je misschien wel graag in de avonduren ook koffie drinken, misschien eens proberen om wat minder sterke koffie te drinken of een kopje per avond minder? Misschien slaap je dan wel beter…