Koffie en vruchtbaarheid

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar het verband tussen koffie en vruchtbaarheid. Daarbij is er gekeken naar de invloed van de cafeïne op de vruchtbaarheid. Er kan een onderscheid worden gemaakt in de onderzoeken die zijn gehouden zoals de tijd tot de zwangerschap, de kwaliteit van het zaad en de onvruchtbaarheid. Op dit moment is er geen verband gevonden tussen onvruchtbaarheid door ovulatiestoornissen. Het kan echter wel zo zijn dat er sprake is geweest van een foutieve meting van de cafeïne-inname, het gevolg van de timing van de metingen.

Zaadkwaliteit

Koffie en vruchtbaarheidOnderzoek naar de beoordelingen van de zaadkwaliteit hebben geen relatie aangetoond met de cafeïne inname. Dit is door onder andere een Deens onderzoek bevestigd. Er is een ander Deens onderzoek gehouden onder 3628 vrouwen die van plan waren om zwanger te houden, het gaat over een prospectieve studie over de relatie tussen cafeïne, koffie, thee en frisdrank en de tijd tot zwangerschap. Daaruit komt naar voren dat er weinig verschil bleek te zijn in vruchtbaarheid tussen vrouwen met een cafeïne inname van ≥ 300 mg/dag vergeleken met vrouwen die minder dan 100 mg cafeïne per dag consumeerden. Er is ook gekeken naar een koffieconsumptie van ≥3 consumpties per dag in vergelijking met geen koffie. Het zorgt allemaal niet echt voor duidelijke resultaten. Ondanks dat er diverse onderzoeken zijn gehouden, kan er geconcludeerd worden dat er geen consistente verbanden zijn aangetoond tussen de cafeïne-inname en verminderde vruchtbaarheid.

Een miskraam

Er worden ook regelmatig onderzoeken gedaan tussen de cafeïne inname en de relatie tot het risico op spontane abortus. Deze zijn niet consistent. Dit komt omdat de meeste studies geen rekening houden met de complexe onderlinge relaties tussen het succesvol verlopen van de zwangerschap, zwangerschapssignalen en cafeïneconsumptiepatronen. Er zijn mensen die denken dat als je veel koffie drinkt je een miskraam kan krijgen, maar is geen bewijs voor.

Teveel koffie?

De link tussen koffie en vruchtbaarheid kan op verschillende manieren onderzocht worden, maar echt een duidelijk beeld kan er nog niet worden gevormd. De vruchtbaarheid hangt met veel factoren samen en het zou best kunnen zijn dat de hoeveelheid koffie die je drinkt hier op van invloed kan zijn, maar er is geen bewijs voor. Je mag gewoon koffie drinken en natuurlijk is teveel nooit goed. Daarom zou het zo kunnen zijn dat koffie en vruchtbaarheid veel meer verband met elkaar houden dan we denken, maar zolang er geen bewijs voor is, zullen we dit ook niet kunnen bevestigen. Er zijn mensen die veel koppen koffie drinken en een groot gezin hebben maar er zijn ook mensen die geen koffie drinken en niet zwanger kunnen worden. De relatie is dus niet duidelijk.

Koffie en vruchtbaarheid: let op wat je eet en drinkt

Als je graag kinderen wil, moet je tijdens perioden daarvoor, tijdens en daarna goed opletten wat je eet en drinkt. Daarom kan koffie een rol spelen maar daar is niets van bewezen. Daarom kun je maar beter niet teveel koffie nuttigen, teveel is namelijk nooit goed. Als je hier op let dan kan het zeker geen kwaad en misschien komen er in de toekomst onderzoeksresultaten die de link tussen de koffie en vruchtbaarheid beter uit kunnen leggen en bevestigen. Maar tot op heden is het allemaal erg onduidelijk.