Koffie: slecht voor libido?

Het eten van bepaalde producten of voedingsstoffen kan een effect hebben op je libido. Zo is het algemeen bekend dat het eten van mosselen een positief effect heeft op je libido. Alleen het drinken van een kopje koffie; daar is vrijwel niets over bekend. Wetenschappers besloten onderzoek te doen naar producten die een verhogend effect hebben op de libido. Uit dit onderzoek bleek dat koffie wel degelijk een verhogend effect heeft op je libido.

Koffie slecht voor libido en seks?Koffie heeft vooral een effect op het libido bij vrouwen. Het is officieel niet bekend of koffie drinken ook effect heeft op mannen. Hierbij gaat het wel om een kleine doelgroep van vrouwen die niet dagelijks koffie drinken. Als je al dagelijks koffie drinkt, dan heeft het drinken van een bakje koffie geen zin. Als je zo nu en dan een kopje koffie drinkt, dan heeft het drinken van koffie zeker weten een libido verhogend effect. Hiervoor kan je het beste rond een uur of 3 ’s middags een kopje koffie drinken. Rond dit tijdstip zou het effect op je lichaam het grootst zijn. Probeer het dus als vrouw gerust eens uit als je weinig koffie drinkt.

Oorzaak positief effect koffie op libido

Maar hoe komt het eigenlijk dat koffie een positief effect heeft op je libido? Dit heeft te maken met de zogenaamde ‘feel good’ hormonen. Bij het drinken van een bakje koffie komen deze hormonen vrij door de cafeïne en stoffen in de drank. Bekende hormonen die vrijkomen zijn dopamine en serotonine. Als je lichaam dopamine aanmaakt dan heeft dit invloed op je seksuele verlangen. Door het drinken van koffie gaat je lichaam in het begin dopamine aanmaken. Hierdoor zijn we veel gevoeliger voor seksuele gedachtes en aanrakingen. Naast dopamine is er dan nog serotonine; een andere feel good hormoon die wordt aangemaakt bij het drinken van een goede bak koffie. Serotonine is een stofje dat voor een gedeelte je stemming bepaalt. In combinatie met dopamine krijg je als vrouw hierdoor zin in seks. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar wetenschappers denken dat dit komt doordat mannen al regelmatig koffie drinken. Het effect van een kopje koffie is hierdoor minder groot, waardoor het bijna geen effect heeft op je libido.

Negatieve effecten koffie op libido

Ondanks dat koffie helpt om in de mood te komen bij vrouwen kan koffie juist ook het tegenovergestelde effect hebben. Koffie kan bij zowel mannen als vrouwen een libido verlagend effect hebben. Als je teveel koffie drinkt, dan kan dit bijdragen aan een lager libido. Een te grote hoeveelheid aan cafeïne in je bloed werkt namelijk tegen je libido. Mannen kunnen hierdoor problemen krijgen met hun erectie. Zo kan het drinken van veel koffie op kantoor tegen je libido in werken. Wees dus verstandig en drink nooit teveel cafeïne als je bepaalde plannen hebt. Zelfs als je een libido wil opwekken als je bijna nooit koffie drinkt is het niet verstandig om vijf kopjes koffie te drinken. Drink gewoon één kopje koffie en kijk wat het effect is. Eventueel kan je nog een kopje koffie drinken, maar meer wordt echter afgeraden.

Koffie slecht voor libido?

Koffie kan dus zeker weten een positief effect hebben op je libido. Mits je normaal gesproken weinig koffie drinkt en een vrouw bent. Bij mannen schijnt het libido effect minder groot te zijn vergeleken met vrouwen. In tegenstelling tot een verhoging van het libido-effect kan cafeïne er ook voor zorgen dat je libido verlaagt. Als je teveel cafeïne-houdende drankjes op een dag drinkt verlaagt het libido aanzienlijk. Zorg er dus voor dat je met mate koffie drinkt om je libido te behouden. Mocht je dus last hebben van een laag libido, dan kan je altijd proberen om minder koffie te drinken. Je merkt dan al snel dat dit een positief effect heeft op je zin in seks.