Koffie tijdens zwangerschap

Koffie tijdens zwangerschap: is het eigenlijk wel veilig en verstandig om koffie te drinken tijdens de zwangerschap? Het antwoord is: ja, je kunt nog steeds genieten van een kopje koffie als je zwanger bent. Maar beperk de inname van cafeïne tot maximaal 200mg per dag, gelijk aan 2 kopjes oploskoffie of 1 kopje filterkoffie of espresso.

Koffie tijdens je zwangerschap?Het grootste gevaar bij koffie schuilt in het cafeïnegehalte. Als je tijdens je zwangerschap regelmatig meer dan 200mg cafeïne per dag binnenkrijgt, dan loop je meer risico op een miskraam of is de kans groter dat je baby te licht wordt geboren.

Deze 200mg heeft betrekking op alle cafeïnebronnen, dus naast koffie moet je ook rekening houden met de cafeïne in thee (inclusief groene thee), cola, energiedrankjes en chocolade.

Houd er rekening mee dat het cafeïnegehalte van espresso, en dranken gebasseerd op espresso (zoals cappuccino en caffè latte), nogal eens kan verschillen tussen de verschillende koffieketens. Een onderzoek wees uit dat in sommige ketens een espresso 50mg cafeïne bevat, en in andere ketens maar liefst 300mg.

Als je minder koffie moet gaan drinken, schakel dan over van espresso en filterkoffie naar oploskoffie. Dit bevat meestal minder cafeïne. Minder gemalen koffie of koffiebonen gebruiken kan natuurlijk ook.

Cafeïnevrije koffie is natuurlijk ook een optie. Het smaakt vrijwel gelijk aan normale koffie. En wie weet lukt het je jezelf voor de gek te houden door net te doen alsof je een cafeïneboost krijgt!

Als je je zorgen maakt over je cafeïne-inname, praat er dan over met je verloskundige of gynaecoloog.