Koffie machines

Koffie machines zijn apparaten die het koffiezetten vereenvoudigen. Er zijn eenvoudige koffie apparaten te koop tot complexe koffie automaten. We behandelen hier de volautomatische espresso machines.

Volautomatische espresso machines

De volautomatische espresso machines zijn geavanceerde toestellen. Met een druk op de knop staat er een vaak een kwalitatief redelijk goede espresso op tafel. Maar naast espresso kun je met een dergelijke koffieautomaat ook prima cappuccino en andere koffiesoorten maken. Een volautomatische koffie automaat maalt exact de juiste hoeveelheid bonen voor een shot. De koffie machine drukt zelf de maling aan en zorgt voor de juiste hoeveelheid water.

Na het zetten van het kopje koffie deponeert de koffie automaat zelf de koffiedrab in het daarvoor bestemde afvalbakje. Veel toestellen voeren zelf ook nog periodiek het onderhoud uit!

Koffiemolen

Volautomatisch espressoapparaatDe volautomatische koffieautomaat heeft een ingebouwde koffiemolen, waarvan de fijnheid vrijwel altijd in te stellen is. Zorg dat je hier bij aanschaf op let! De meeste volautomaten hebben stalen maalschijven, de duurdere varianten hebben keramische. Het voordeel van keramische maalschijven is dat de koffiebonen minder snel verhit kunnen raken, en dat keramische schijven langer meegaan.

Door de maalgraad vrij grof te houden kan de koffieautomaat ook lekkere ‘gewone’ koffie zetten. Het water loopt dan namelijk sneller door de gemalen koffie.

Veel volautomatische espresso apparaten zijn daarnaast nog uitgerust met een reservoir voor reeds voorgemalen koffie. Makkelijk voor bijvoorbeeld een cafeïnevrij kopje koffie tussendoor. Ook hebben sommige machines een optie voormaling. Hierbij worden de koffiebonen voor het tweede kopje koffie al gemalen terwijl het eerste kopje nog aan het vollopen is.

Voorinfusie

Bij volautomatische espresso machines met voorinfusie wordt -vlak voordat het water door de gemalen koffie wordt geperst- de gemalen koffie eerst vochtig gemaakt. Dit zorgt voor een betere absorptie van de koffie op het moment dat de daadwerkelijke infusie plaatsvindt. Ook voorkomt voorinfusie ‘kanaalvorming’; waarbij het water slechts bepaalde kanaaltjes in de koffie volgt in plaats van in contact te komen met het gehele koffieoppervlak.

Waterreservoir

Wat bij de aanschaf van een volautomatische koffieautomaat ook van belang is, is de grootte van het waterreservoir. Hoe groter, hoe minder vaak je natuurlijk hoeft bij te vullen. Makkelijk als het hele huis vol met gasten zit op verjaardagen… Vers water is echter wel van groot belang voor de smaak van de koffie!

Ook de kwaliteit van het water is erg belangrijk. Hard water is slecht voor de levensduur van de koffieautomaat en zorgt bovendien dat de koffiesmaak niet geheel tot zijn recht kan komen. Door zacht water te gebruiken zal de koffie lekkerder smaken en hoeft de koffie machine bovendien niet ontkalkt te worden. De echte koffieliefhebber kan overwegen een waterontharder aan te schaffen. Het is de investering zeker waard!

Verwarmingsmechanisme

Boiler espressoapparaatDe meeste volautomaten zijn uitgerust met een thermoblok. Dit is een blokje van metalen buisjes die verhit worden terwijl er water doorheen gepompt wordt. Zorg dat u een koffieautomaat koopt met een messing thermoblok. Deze gaan het langst mee en zijn het minst gevoelig voor kalkaanslag. Goedkopere thermoblock’s gemaakt van aluminium gaan minder lang mee en kunnen gaan corroderen.

Ook kan je koffieautomaat in plaats van een thermoblock een boiler hebben. Dit is een tankje met een verwarmingselement erin of eromheen. Een boiler heeft iets meer tijd nodig om zich op te warmen.

Tegenwoordig hebben veel koffie automaten twee onafhankelijke verwarmingsmechanismen. Hiermee kan tegelijkertijd koffie gezet worden en melk opgestoomd worden, waardoor het zetten van cappuccino’s en andere koffiedranken sneller kan gaan. Vaak wordt er voor het koffiezetten dan gebruik gemaakt van een boiler terwijl een thermoblock het stomen voor zijn rekening neemt.

Melkopschuim- / stoompijpje

Vrijwel elke volautomatische koffie machine kent een stoompijpje om melk mee op te schuimen, voor bijvoorbeeld cappuccino. Sommige machines hebben een slangetje welke direct in een melkpak gestoken kan worden. Het toestel zuigt dan zelf de melk op, schuimt het op en laat het in het kopje koffie lopen.

Bij de meeste koffieautomaten kan er in plaats van alleen stoom, ook gekozen worden voor heet water. Makkelijk voor bijvoorbeeld een snel kopje thee. Zorg er wel voor dat het pijpje goed schoon gehouden wordt, vieze achtergebleven melkresten vindt niemand lekker…

Warmhoudplatform

Veel, maar niet alle, volautomaten hebben bovenop een warmhoudplaatje. De goedkopere koffie machines maken gebruik van de ‘restwarmte’ van de koffieautomaat, terwijl de duurdere toestellen een apart verwarmingsmechanisme hebben hiervoor.

Opties

Zorg ervoor dat je bij aanschaf van een volautomatische koffieautomaat weet wat de machine wel en niet kan. Kun je instellen dat het toestel ’s ochtens automatisch aangaat? Is de koffiehoeveelheid instelbaar, en de waterhoeveelheid? Kun je de koffietemperatuur aanpassen? Is de waterhardheid instelbaar?

Sommige opties zullen voor jou wellicht overbodig zijn, maar zorg er voor dat je goed ingelicht bent.