Koffieautomaat op kantoor

Tenzij je veel geluk hebt, werk je waarschijnlijk op een kantoor waar de koffie het houdt tussen ‘drinkbaar’ en ‘maagzuurverdelgend’. Gebruik deze gids om je koffie-ervaring op het werk te verbeteren.

Over het algemeen is kantoorkoffie behoorlijk slecht. Blijkbaar staat de aankoop van een goede koffieautomaat, het gebruiken van goede koffie en het in balans houden van die twee zaken, laag op de prioriteitenlijst van de gemiddelde manager. De volgende tips helpen je om het beste uit de huidige koffieautomaat op het werk te halen, en geven je alternatieven voor het geval de koffie op het werk echt niet te zuipen is.

Koffieautomaat schoonmaken

Dit is één van de belangrijkste zaken. Heb je ooit iemand het koffieapparaat schoon zien maken? Nee, dat heb je niet. Je moet jezelf in de veronderstelling brengen dat de koffieautomaat nog nooit is schoongemaakt. Als de koffiemachine eruit ziet alsof hij van voor de oorlog is, dan kun je er rustig vanuit gaan dat de koffie zo ook smaakt.

Hoe maak je een koffieautomaat schoon? Er zijn twee belangrijke vijanden van een goede kop koffie. Dat zijn kalkaanslag en koffievetten. Voor het verwijderen van kalkaanslag kun je speciale ontkalkingstabletten of –vloeistof gebruiken (of overtuig je baas van het nut van een waterontharder). Voor het verwijderen van koffievetten –die zorgen voor een ranzige smaak van de koffie- kun je schoonmaakmiddel kopen speciaal voor koffieautomaten. Maar vaak kom je met azijn ook al een heel eind. Dit is bovendien goedkoper.

Mix 1 deel witte azijn met 2 delen water. Maak genoeg hiervan aan om het reservoir van de koffieautomaat te vullen. Laat de automaat spoelen met deze oplossing. Doe dit minstens tweemaal achter elkaar, maar in ieder geval net zo lang totdat het water wat uit de machine komt redelijk schoon is. Maak desnoods nog meer van de oplossing aan. Spoel daarna de machine net zo lang met schoon water totdat de azijnsmaak weg is. Als je dit vanaf nu elke maand doet, dan weet je in ieder geval zeker dat de koffieautomaat in goede conditie is.

Goede koffie zetten

Koffieautomaat voor kantoor

Als je even surft op internet, dan vind je allerlei tips voor de beste zetmethode. Wanneer je een simpel filterapparaat op kantoor hebt staan, dan staan de zaken er vrij simpel voor. Je kunt ofwel vreselijke koffie zetten, of goede koffie die ten minste niemand op kantoor een maagzweer oplevert.

Gebruik de beste koffie die je tot je beschikking hebt. Overtuig desnoods je collega’s om geld mee te potten, of zorg dat je gebruik mag maken van het kantoorbudget. Je hebt geen koffie nodig die met de hand geplukt is door engeltjes en gemalen door een peperdure Italiaanse koffiemolen, maar koop koffie van een lokale koffiebrander die de koffie aflevert in luchtvrije zakken.

Gebruik niet te veel koffie. Het koffiefilter tot de nok aan toe volstouwen zal er niet voor zorgen dat een slechte kop koffie beter gaat smaken. Sterker nog, het zal nog smeriger worden. Goedkope koffie heeft vaak een hoger cafeïnegehalte en vaak niet zo’n beste smaak. Door er meer van te gebruiken, versterk je alleen nog maar deze slechte eigenschappen. Een eetlepel koffie per kopje is prima. Bij minder krijg je waterige koffie.

Laat eerder gezette koffie niet staan op het warmhoudplaatje. Hierdoor verwordt zelf goede koffie tot een chemisch en bitter goedje. Zet je liever niet elke keer opnieuw koffie, investeer dan in ieder geval in een goede thermoskan.

Wijs een koffiemanager aan

Je zult verbaasd zijn wat er met een pot koffie gebeurt gedurende een dag. Collega’s plaatsen de pot terug onder de koffieautomaat zonder deze schoon te maken, het filter wordt veel te vol geladen met koffie, er wordt warm water in het reservoir gedaan en ga zo maar door. Veel mensen zijn niet in staat een fatsoenlijke pot koffie te zetten, hoe eenvoudig het ook lijkt. Wijs daarom iemand aan die goed is in koffiezetten om het elke dag te doen of doe het desnoods zelf. Dit voorkomt in ieder geval dat je elke dag slootwater drinkt.

Probeer ondertussen je baas en je collega’s ervan te overtuigen om een echte koffieautomaat voor op het werk te kopen in plaats van een filtermachine. En om bovendien koffie van goede kwaliteit in te gaan kopen. Mocht je geen medestanders kunnen krijgen, dan zal je veroordeeld blijven tot hoogstens een redelijke kop koffie op kantoor.

Mocht je echt een roepende in de woestijn zijn, zet dan je eigen koffie thuis en neem het mee naar je werk in een thermoskan. Of –als er een snelkoker op kantoor aanwezig is- zet je eigen koffie op kantoor met behulp van een cafetière.