Koffiemachine kooptips

Je struikelt ’s ochtends uit bed met een slaperig hoofd en je hebt bepaald geen zin in de dag die komen gaat. Alles verandert echter na het nemen van die eerste slok gloeiend hete koffie. Plotseling ben je klaar om het op te nemen tegen de hele wereld. Koffie is al sinds de oude Egyptische tijden ’s werelds favoriete drank, toen er al koffiekenners waren, én koffiemachines.

Vandaag de dag kun je thuis koffie zetten van horecakwaliteit met een machine die automatisch de bonen maalt, perfecte espresso maakt en vervolgens zichzelf ook nog reinigt. Is dat wat je zoekt of wil je gewoon snel even een bakje koffie? Wat je ook wilt, het is allemaal mogelijk. Lees de volgende tips om te helpen vinden wat je nodig hebt.

Soorten koffiemachines

In principe doen alle koffieautomaten hetzelfde: ze leiden warm water langs gemalen koffiebonen, waarbij de smaak en het aroma aan de koffiebonen wordt onttrokken. De truc is om de meeste smaak uit de bonen te krijgen. Dit kun je handmatig doen door heet water over gemalen koffie te gieten, dan wel via tussenkomst van een filter of gewoon rechtstreeks in het kopje, zoals nog steeds gebeurt in sommige culturen. Koffiemachines doen het een beetje anders. Dit zijn de drie belangrijkste soorten koffie machines:

Percolators

Bij een percolator stroomt de koffie door verhitting door een buisje naar boven in de kan, waarna het water door een filterbakje met gemalen koffie sijpelt. Critici zijn soms niet zo te spreken over percolators omdat het volgens hen bittere koffie oplevert, maar ze worden tegenwoordig steeds hipper, dankzij verbeteringen in het ontwerp en de grotere variatie in koffiesoorten die er te koop zijn.

Filter koffiemachines

Bij filtermachines druppelt het water door een filter met gemalen koffie. Critici zeggen dat filtermachines resulteren in slappe koffie, maar de liefhebbers ervan werpen tegen dat dit geheel afhankelijk is van de brand- en maalgraad van de bonen en de snelheid waarmee het water doorloopt.

Espressomachines

De Fransman Rabaut vond in 1822 de espressomachine uit, slechts vier jaar nadat een andere Fransman Laurens de percolator had uitgevonden. In 1901 verbeterde de Italiaanse ingenieur Luigi Bezzera het ontwerp van de espressomachine waarna Italië beweerde de grondlegger van de espressomachine te zijn. Alle espressomachines werken door het principe van opgebouwde druk waarna water door een samengedrukte hoeveelheid gemalen koffie wordt geperst. Dit resulteert in een rijke, volle, sterke kop koffie.

Koffiecapsules

Nespresso koffiecapsules

Koffiecapsule-machines (of pod-koffiemachines) bestaan nog niet zo lang . Het geheim van deze apparaten is het gebruik van een capsule. Dit is een klein afgesloten cupje met een vooraf bepaalde hoeveelheid koffie. Je laat de capsule gewoon zakken in de machine en je maakt elke keer een heerlijke espresso.. Het nadeel van deze koffiemachines is dat de keuze van de koffiesoort beperkt wordt door het aanbod van de fabrikant en de prijs per kopje aanzienlijk hoger ligt dan bij espressomachines. Je vindt deze machines vaak wel in dezelfde categorie als espressomachines omdat ze in een gelijkwaardige soort koffie resulteren.

De wereld van espressomachines

Vandaag de dag zijn er ontelbaar soorten espresso machines te koop, in verschillende prijsklassen. De goedkopere modellen werken een beetje zoals stoommachines, namelijk met een boiler: het water wordt verwarmd tot de stoom een bepaald drukniveau heeft bereikt. Het verhitte water komt vervolgens vrij en wordt door de koffie geperst. Dit is een minder efficiënte manier dan met een pompsysteem, waarmee de duurdere modellen zijn uitgerust. Er bestaan drie categorieën espressomachines:

Handmatige espressomachines

Handmatig espresso-apparaat

Echte espressoliefhebbers zijn dol op handmatige machines, omdat ze zelf controle kunnen uitoefenen op het zetproces met behulp van een hendel. De snelheid waarmee het water door de koffie wordt geleid is cruciaal voor het maken van een geweldige schot espresso, dus houd bij een handmatige espressomachine rekening met een leercurve. Hoewel er goedkope modellen op de markt zijn, zijn de meeste handmatige espressomachines vrij kostbaar. Veel professionele modellen kosten duizenden euro’s.

Semiautomatische espressomachines

Wanneer je liever hebt dat de machine het pompen voor zijn rekening neemt, ga dan op zoek naar een semiautomatische espressomachine. Je zult zelf het pompproces moeten starten en stoppen, én je moet zelf de gemalen koffie toevoegen en eventueel melk opschuimen. Omdat ze relatief goedkoop zijn worden er tegenwoordig veel semiautomatische espressomachines verkocht.

Volautomatische espressomachines

Als je liever niet veel meer wil doen dan genieten van je espresso, koop dan een volautomatisch model. Deze machines starten en stoppen de waterpompen automatisch, zorgen zelf voor het malen van de koffiebonen, schuimen eventueel de melk op voor je cappuccino en storten het gebruikte koffiemaalsel netjes in een bakje. Het enige wat ze niet voor je doen is de koffie voor je opdrinken!

Dus, welk type moet je kiezen?

Filtermachines en percolators hebben deze voordelen ten opzichte van espresso machines:

  • Ze zijn goedkoper
  • Ze zijn gemakkelijker

Voor minder dan €50,- heb je al een fatsoenlijk filter-koffiezetapparaat en een goede percolator gaat over de toonbank voor minder dan €80,- Deze hebben gemiddeld een capaciteit zes tot twaalf bakjes en zijn vaak uitgerust met verwarmingsplaatjes om je koffie warm te houden. Ze zijn snel en gemakkelijk te gebruik en zijn soms zelfs uitgerust met een tijdschakelaar. Je stelt de machine in op een bepaald tijdstip en wordt wakker met vers gezette koffie.

Ondanks het feit dat espressomachines beperkte hoeveelheden koffie tegelijk kunnen zetten en relatief duur zijn, zijn ze tegenwoordig erg populair. Waarom zijn ze zo populair? Er zijn twee redenen:

  • Ze zetten geweldige koffie
  • Ze zijn erg eenvoudig in gebruik

Of je nu een volle, rijke, zwarte espresso wilt, een schuimende cappuccino of een macchiato, een espresso-apparaat maakt het voor je. Daar waar je vroeger een halve studie moest doen om het apparaat te kunnen bedienen, maken semiautomatische en automatische espressomachines het voor beginners mogelijk om snel een fatsoenlijk shot espresso te maken. Veel modellen zijn voorzien van gedetailleerde instructieboekjes of zelfs DVD’s, zodat je niet aan een barista-universiteit hoeft te studeren om een kwalitatief goede espresso te maken!

Koffie is echter een kwestie van persoonlijke smaak. Maak je beslissing op basis van de koffiesoort die je het liefst drinkt, het gebruiksgemak wat je na wilt streven en je budget. Gezien het grote aanbod aan koffiemachines zou ik zeggen: pak een kop koffie en begin met zoeken!