Koffieproductie

De koffie plant behoort tot het Coffea geslacht Coffea. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffie, maar voor commerciële doeleinden zijn de Coffea Arabica (Arabica) en Coffea Canephora (Robusta) de belangrijkste.

De koffieplant

In sommige delen van Afrika groeit de koffieplant nog steeds in het wild, vooral aan de Ivoorkust, in Oeganda en in Zaïre. Afhankelijk van het type plant kan deze een hoogte bereiken van 10 tot 15 meter. Op koffieplantages worden de bomen echter voortdurend gesnoeid waardoor ze niet veel hoger groeien dan 1,5 tot 3 meter. Dit garandeert een hoge opbrengst en maakt het oogsten eenvoudiger.

De bladeren van de koffieplant zijn breed, donkergroen en glanzend, vergelijkbaar met die van een Cameliastruik. De bloemen zijn wit en stervormig en lijken op de bloemen van de Jasmijnboom, zowel wat geur, kleur en uitstraling betreft.

Oogsten

Koffie oogstKoffieplanten bloeien in landen zoals Brazilië en Mexico gedurende een periode van zes tot acht weken. Maar in de landen gelegen langs de evenaar, zoals Kenia en Colombia, kan een koffieplant aan dezelfe tak tegelijkertijd zowel bloesem, rijpende vruchten als rijpe bessen dragen. Koffieplukkers gaan voortdurend bij de koffieplanten langs om alleen de perfect rijpe bessen te plukken. Omdat de oogst zo arbeidsintensief is, maakt dit onderdeel een groot deel uit van de kostprijs van koffie.

De tijd tussen de bloesem en de oogst bedraagt gemiddeld acht tot negen maanden, afhankelijk van de hoogte waarop de planten groeien en de weersomstandigheden. Koffieplanten produceren ongeveer 20 tot 25 jaar koffiebonen, wat neerkomt op ongeveer 2.000 bonen per jaar, ofwel ongeveer een kilogram ruwe koffie per jaar. Bij gebruik van modernere machinale teeltmethoden ligt de oogst in een goed jaar tussen 3.000 en 4.000 kg per hectare.

Groene koffie

De koffieboon is de zaad van de koffiebes. De bes lijkt op een cranberry en heeft een zoete pulp. Om de twee bonen heen zit een zilvervlies, een perkamenthuid, het vruchtvlees (pulp) en een schil. Onverwerkte koffie wordt groene koffie genoemd.