Wat is koffie

Wat is koffie nu precies? De koffieboon is in feite een volgroeid zaadje van de kers van de koffieplant. De koffieplant groeit in verschillende werelddelen. Na het oogsten van de koffiebessen worden zij ontdaan van haar buitenste laag.

Nadat de bonen gedroogd zijn worden ze gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon. Er zijn verschillende gradaties van branding, van lichtgebrand tot zeer donker gebrand.

Wat is koffie nu precies?Na het branden worden de bonen gemalen. Je kan ervoor kiezen om voorgemalen koffie te kopen, maar je kunt ook zelf je koffie malen. Voor de perfecte kop koffie (lees bijvoorbeeld het artikel over de perfecte espresso) is het aanbevolen om zelf de bonen te malen. Ook bij de maling geldt weer dat er verschillende variëteiten zijn in de maling, van zeer fijn (voor espresso of filterkoffie) tot halfgrof.

Hierna volgt uiteraard het koffiezetten zelf. Er zijn verschillende koffie zetmethoden. Zo kan je koffie maken met een ibrik, een percolator, een cafetière, een ketel of een volautomatische koffieautomaat.