Espresso

Espresso is eigenlijk geen koffiesoort; het is de naam voor een bereidingswijze van koffie. Bij espresso wordt de koffie, anders dan normaal, in zeer korte tijd onder hoge druk bereid. In Nederland wordt de naam vaak verkeerd uitgesproken als expresso koffie.

Espresso

EspressoEspresso is een scheut donkere geconcentreerde koffie (30 cc / ml) gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso herken je aan een laagje lichtbruine schuimige crema. De cremalaag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. De cremalaag dient zo stevig te zijn dat het een lepeltje suiker een paar tellen kan dragen. De ideale temperatuur van het water is 93-96 °C. Een espresso serveer je in een kopje met een inhoud van circa 60 ml.

Espresso ristretto

Espresso ristrettoDeze espressovariant wordt gemaakt met een zelfde hoeveelheid koffie als normale espresso. Er wordt echter minder water voor gebruikt, namelijk hooguit 25 ml in plaats van 30 ml bij gewone espresso. Hierdoor is espresso ristretto sterker. Het dient wel in een gewoon espressokopje geserveerd te worden.

Espresso doppio

Espresso doppioEspresso doppio bestaat uit twee maal een normale dosering espresso, geserveerd in een kopje van ongeveer 1,5 dl. Het totale volume is ongeveer 75-95 ml. In feite is een espresso doppio dus gewoon een ‘dubbele espresso’. Maar ach, wie maalt daar nu om…?

Espresso macchiato

Espresso macchiatoEspresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid gewone espresso, geserveerd in een klein glas of kopje, waaraan een eetlepel warme geschuimde melk wordt toegevoegd. Macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’, hieraan verleent dit drankje dus zijn naam.

Espresso con panna (espresso tazza d’oro)

Espresso con panna (espresso tazza d'oro)Dit drankje is vergelijkbaar met espresso macchiato, alleen wordt er geen geschuimde melk maar slagroom gebruikt. Een extra luxe uitvoering dus. Om de espresso macchiato nóg lekkerder te maken kun je nog wat chocolade poeder over de room heen strooien.

Espresso lungo (caffè americano, caffè grande)

Espresso lungo (caffè americano, caffè grande)Een espresso lungo of ook wel caffè americano of caffè grande genoemd bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. Het totale volume is ongeveer 75-95 ml, gelijk aan een espresso doppio, maar uiteraard minder sterk doordat het met water is aangelengd. Je serveert het in een kopje of een klein cappuccinokopje van 1,5 dl.

Espresso corretto

Espresso correttoEen corretto bestaat uit een kopje normale espresso met een scheutje alcohol of likeur. In Italië voegt men vaak een scheutje grappa toe. Amaretto, brandy of sambuca is ook mogelijk. Corretto betekent ‘gecorrigeerd’ in het Italiaans, en zo is dit drankje dus aan zijn naam gekomen.

Espresso romano

Espresso romanoEspresso romano is een normaal kopje espresso, maar wordt geserveerd met een klein stukje citroenschil. In sommige werelddelen -bijvoorbeeld Brazilië- gebruikt men een schijfje citroen. Men wrijft de schil over de rand van het kopje om een citroensmaak te krijgen.

Espresso maken

Kijk de video om te leren hoe je een goede espresso maakt: